Moře je zaminované, tak jezdí obyvatelé Oděsy k slaným jezerům za město. Sůl se tam dřív i těžila

Slunce pálí do písčitých pláží v ukrajinské Oděse, lidé postávají v plavkách na kolonádě, ale do vody nikdo nesmí.  Moře je zaminované, platí zákaz koupání a hlídají to policisté. Proto někteří nadšenci vyrážejí na druhou stranu města, kde to sice není tak hezké, zase jsou tam ale slaná jezera Kujálnik, kde se dřív těžila sůl. Do těch se může ponořit každý, i když voda je poněkud mělká. 

Solná jezera jsou poznat hlavně podle čichu, je to taková směs rybiny, síry, páchne to dost zvláštně. Asi to není pro každého, ale dá se na to za pár minut zvyknout.

Do jezera vybíhá dlouhé molo, na kterém parkují místní svá auta. Vody vylézá chlapík, který už si zaplaval. 

Penzista Nikolaj sem jezdí od dětství. Na těchto solných bazénech vyrostl. Podle Nikolaje se tady léčili lidé už v 19. století, později na tomto místě komunisté vybudovali léčebnu, jenže pak se rozpadl Sovětský svaz a s ním i léčebné zařízení, dnes je tu typická, rozuměj žádná, infrastruktura.

Do moře to nejde, šup do solného jezera

Čtěte také

Lidé sem chodí na divoko jako tahle partička rozjívených mládenců. A mají to místo moře, protože v tom se nikdo koupat nemůže, tam se vlastně můžou jenom dívat.

Kluci si tady udělali piknik – uzená ryba, sušená ryba, pivo. Jsou z Chersonu, odkud utekli už před dvěma měsíci, a teď se tady vyvalují.

Bahno a málo vody

Utopit tady by se rozhodně nechtěli – vespod je dobré bahno, ze kterého člověku hned zčernají nohy.

Ovšem jako každá vodní plocha i tato má problém s vodou, končíme tedy u environmentálních nářků na suchý podzim a suchou zimu, málo sněhu, a tím pádem stále slanější voda v jezeře.

Parta mládenců z Chersonu si u jezera udělala piknik. Ze svého města museli kvůli válce utéct před dvěma měsíci

Lepší je mluvit o tom, jak se tady kdysi dobývala sůl a vzpomínat na lepší časy.

Nikolaj sedá na moped a jede domů nasolený jako ryba. Všechno by to byla větší legrace, kdyby tady nebyla válka.

autoři: Ľubomír Smatana , aka
Spustit audio

Související