Ministr školství selhal, mohl vyjednat větší nárůst platů, říká předseda školských odborů

Kvůli stávce učitelů dnes zůstalo zavřených přibližně 1200 škol, dalších 2700 omezilo výuku. Většina škol ale navzdory stávce fungovala bez omezení. Ministr školství Plaga (ANO) stávku označil za debakl. S tím předseda školských odborů František Dobšík důrazně nesouhlasí.

Čtěte také

„Stávka není debakl, jak tvrdí pan ministr, je to velmi silný názor tisíců lidí, kteří nejsou spokojeni s tím, jak situace ve školství vypadá,“ shrnuje. Tisíce dalších lidí prý stávce vyjádřilo podporu prostřednictvím dopisů a zpráv.

Učitelé, kteří se chtěli zúčastnit stávky, podle Františka Dobšíka museli čelit silným tlakům. „Například na pražských školách některé paní ředitelky řekly, že by učitelé nemuseli dostat odměny. Řádově jde o necelých deset tisíc na hlavu, to já osobně považuji za nátlak. Chceme o tom komunikovat se zřizovatelem a podívat se na klima dané školy,“ naznačuje.

Nedostatečný nárůst platů

Odborům se nelíbí, že by příští rok měli učitelé dostat přidáno do tarifů jen osm procent a další dvě procenta by šla na odměny. „Pan ministr selhal, mohl vyjednat víc a naplnit náš požadavek 10 procent,“ soudí František Dobšík.

Neměly odbory stávku vyhlásit ve větším předstihu, aby rodiče měli čas zajistit si hlídání dětí? A budou učitelé ve svých protestech pokračovat? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Tomáš Pancíř , als
Spustit audio