Ministr školství Robert Plaga: Trápí mě nedostatečná prestiž českých učitelů

Průměrný plat ve školství by měl být do dvou let 45 tisíc korun. Stačí tato změna k navýšení prestiže učitelského povolání? Přiláká plat nové pedagogy? A bude se měnit způsob výuky na školách? Hostem Dvaceti minut Radiožurnálu byl ministr školství za hnutí ANO Robert Plaga.

Učitelský plat by se měl zvýšit na 45 tisíc. Avizovaný plat je však uváděn jako průměrná veličina, kde jsou již započítáni i vedoucí pracovníci. To podle ministra školství Plagy znamená, že průměrný učitel nedosáhne této konkrétní částky.

„Jsou to čísla z výkazů těch konkrétních škol, celoroční úhrny. Prostředky jsou za celý rok včetně odměn a všech přídavků,“ uvádí na pravou míru. Hodnoty se liší z pohledu mateřských a základních škol, průměrný učitel by si měl podle něj přijít měsíčně ke zhruba 40 tisícům korun.

Zvýšení platu by podle Plagy mělo zvýšit atraktivitu učitelského povolání. „Trápí mě nedostatečná prestiž českých učitelů, ale ta souvisí s náladami ve společnosti. Na českých školách mě děsí, že řada rodičů přistupuje k učitelům jako k těm, kteří poskytují prostou službu jejich dětem,“ poukazuje na problém. Prestiž může navrátit jen důvěrnější vztah mezi školou a rodičem.

„V dnešní době je klíčové kritické myšlení. Musíme lidi naučit pracovat s informacemi.
Robert Plaga (ANO)

Nynější nástupní plat učitele je 28 tisíc korun, což na současném trhu práce není konkurenceschopný plat. „Je třeba udělat to povolání atraktivní. Balanc mezi tarifním a netarifním platem je nesmírně důležitý. Nechci připustit, abychom navyšovali jen to viditelné,“ říká Robert Plaga. Ředitel školy by měl oceňovat zaměstnance, kteří dělají něco navíc. Přidávání platů je tak podle něj o vizi a právě této možnosti, která dostatečně ocení ty učitele, kteří se snaží dělat něco navíc.

To, jak by měli vypadat absolventi budoucnosti, je podle ministra obtížná otázka, která je závislá na revizi rámcových vzdělávacím plánů, tedy toho, co má být učeno na školách. „Chyběla tu veřejná debata o tom, jaké jsou nové výzvy. Stávající systém není tragický, ale tyto rámcové vzdělávací programy jsou přehlceny informacemi,“ myslí si.

Maturita z matematiky bude povinná na jaře 2022. „Chceme sladit tento termín, aby byl stejný jak pro gymnázia, lycea i pro ostatní školy. Obsahem zkoušky bude užitečná matematika, to znamená aplikovaná, využitelná pro každý den v životě. Taková podoba maturity má smysl,“ uzavírá ministr. 

autoři: Marie Bastlová , anh

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.