Miloš Jakeš v listopadu 1989: Nezapomínejme na výdobytky socialismu!

V unikátním seriálu Radiožurnálu se den po dni vracíme k zásadním událostem listopadu 1989 v Československu. Dnes je 21. listopadu a před 25 lety se poprvé setkala opozice se zástupcem komunistické vlády – federálním premiérem Adamcem. Nedopadlo to ale dobře, chtěl bránit socialismus. A ten den mělo být ještě hůř!

21. listopadu 1989 disident Václav Havel představil statisícům lidí na pražském Václavském náměstí cíle nově zformovaného Občanského fóra. Nadšení, které bylo mezi demonstranty, ale večer téměř vyprchalo. V Československé televizi totiž mimořádně vystoupil nejvyšší představitel komunistů v Československu – generální tajemník ÚV KSČ Miloš Jakeš. A jeho vzkaz obyvatelům byl jasný – vláda neustoupí od socialismu.

Miloš Jakeš mluvil asi šest minut. A pokud obyvatelé očekávali rozhodné slovo k pátečnímu zásahu na pražské Národní třídě, nedočkali se. Generální tajemník ÚV KSČ se k tomu dostal vlastně až na konci a nemluvil vůbec o policejní brutalitě, jen v jedné větě zopakoval, že se zásah prošetří.

Naopak kritizoval některé „skupiny, které prý v posledních dnech v Praze manipulují s mládeží a zneužívají její upřímný zájem, aby se věci pohnuly dopředu“. Jakeš během projevu opakovaně vyzýval, aby se společenské problémy neřešily na ulicích. Pokud jde o ekonomickou stagnaci, Jakeš sice přiznal, že reformy jsou potřeba, socialismus prý ale zůstává nejvyšším cílem strany a vlády v Československu.

Generální tajemník ÚV KSČ navrhl extrémně vypjatou situaci řešit jednáním, dialogem. Neřekl ale, kdo s kým by měl přesně jednat, nenavrhl žádné konkrétní kroky, jenom varoval, aby společnost nezapomínala na výdobytky socialismu z minulých desetiletí.

autor: vob
Spustit audio