Miloš Forman

2. červenec 2008

Do studia Radiožurnálu ve středu zavítal režisér Miloš Forman. S moderátorkou Lucií Výbornou mluvil o rozdílech v přístupu lidí k umění v Česku a v Americe, o scénářích, které má doma v šuplíku, nebo o jeho životě ve Spojených státech. Ve čtvrtek 3. července bude hostem zpěvačka Aneta Langerová.

O Miloši Formanovi se ví, že svým hercům role přehrává, sám se v několika filmech objevil. Jaký svůj herecký výkon považuje za nejlepší? "Žádný. Strašně si herců vážím. Každému režisérovi bych doporučoval, aby si taky občas stoupnul před kameru," uvedl Miloš Forman a doplnil, že ho režisér Michael Nickles obsadil do jednoho ze svých filmů kvůli Formanovu akcentu.

Když je nějaký herec, který má nějakou manýru jako například notoricky pozdě chodící Woody Harrelson. Jak to Miloš Forman řeší na place? Má nějaké páky? "Je to složitější, to člověka vytočí. Když točí v nejtěžším vězení u Memphisu, kde mají vrahouny, tam nás pustili na půl dne. A když běží čas a víte, že nás tam už nepustí a tu scénu musíte dotočit a herec jde pozdě... Speciálně Woody Harrelson. Řekl jsem mu: Woody, jestli si myslíš, že takovou roli budeš mít každý rok, tak to se nestává. Tak velkou roli, to je jednou dvakrát za život, takže podělat si to tím, že tu scénu ani nedotočíme... A on to uznal," řekl režisér o herci, který mu hrál hlavní roli ve filmu Lid versus Larry Flynt.

Po natočení filmu Taking off změnil Miloš Forman styl práce. Byla to instinktivní záležitost, protože se tenhle druh filmu Americe nechytne, nebo přemýšlel? "Ten první film jsem z drzosti chtěl točit, jak jsem byl zvyklý, jedině jak jsem uměl točit. Ale ono je to trochu jiná mentalita. Český film byl tenkrát v módě - trošku volná struktura, trošku se improvizuje, film nekončí, on přestane, děj nekončí, ale přestane, což pro to americké obecenstvo bylo: Počkej, počkej. Kdo je tedy ten špatný a kdo je ten dobrý?" řekl Miloš Forman, který zjistil, že nemůže v cizím jazyce točit filmy stejným způsobem jako v tehdejším Československu.

autor: vij
Spustit audio