Milena Vicenová

Krize dodávek ruského plynu do Evropy, vojenský útok Izraele na palestinské pásmo Gazy, ale i četná pracovní jednání a další doprovodné akce - i tak se dá ve zkratce popsat první měsíc působení České republiky v čele Evropské unie. Milena Vicenová, česká velvyslankyně při EU, jej hodnotí se slovy: "První měsíc se velice vydařil a jsem přesvědčená, že jsme ho zvládli nadmíru dobře." V úterý 3. února bude hostem režisérka Marie Poledňáková.

Dosavadní průběh českého předsednictví však poznamenaly i další události. Nešťastný výrok Jiřího Potužníka nebo Entropa Davida Černého - ty podle některých neukázaly Česko v pozitivním světle. Milena Vicenová však s hlasy kritiků - minimálně v souvislosti s plastikou Entropa - polemizuje.

"Kdo Entropu viděl ve skutečnosti, získá jiný dojem než pouze z médií. Jde o dílo, které není negativní, není agresivní a není zlé - a získalo si kus zasloužené a oprávněné pozornosti." A stejně prý Entropa působí i na návštěvníky Bruselu: "Většina lidí, kteří vidí Entropu, se usmívá a fotografuje."

České předsednictví následuje po úspěšném předsednictví francouzském a ještě před tím slovinském. Nabízejí zkušenosti těchto zemí z čela Evropy inspiraci pro současnou roli Česka? "Slovinsko si vedlo nesmírně statečně - jako malá země, jako první nová členská země, myslím, že se drželi velice důstojně a odvedli mnoho dobré práce. Francouzské předsednictví bylo velmi dobře připravené s velice silným zázemím jejich státní správy. Někdy jsem z toho však měla pocit, že požadavky Francie byly tlačeny velice silně."

To by tedy mělo být varováním pro české předsednictví - tedy aby neprosazovalo české zájmy na úkor evropských? Milena Vicenová vysvětluje svůj postoj: "V tomhle se zatím chováme výborně - hrajeme roli onoho čestného hráče, čestného prostředníka, který naslouchá hlasu 26 zemí a opravdu hledá nejlepší evropské řešení."

Lucie Výborná s Milenou Vicenovou mezi desátou a jedenáctou mluvily o Lisabonské smlouvě, zdánlivém českém euroskepticismu, francouzské kritice na adresu Čechů, ale například i o propagaci České republiky před zahájením předsednictví. Jak Brusel přijal české kampaně Evropa bez bariér a Evropě to osladíme? A představuje Brusel stále klub "starých mužů" - jak jej označila bývalá místopředsedkyně Evropské komise Margot Wallström?

Záznam celého rozhovoru s Milenou Vicenovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio