Milada Karasová

25. říjen 2009

Místo řasenky používaly krém na boty a na tváře maurský krém - život socialistických manekýn se od života dnešních modelek v mnohém lišil. Milada Karasová, bývalá přední česká manekýna a zakladatelka jedné z nejúspěšnějších modelingových agentur u nás, nepřišla do studia Radiožurnálu jen zavzpomínat na dobu, kdy byl český modeling v plenkách, ale s Václavem Žmolíkem si povídala také o tom, jak vypadá modeling dnes nebo jak se hledají nové zajímavé tváře. V pondělí 26. října bude hostem Bohumila Ranglová, nová šéfka civilního týmu z Lógaru.

"Krém na boty udělal krásné, husté řasy. V té době řasenky nebyly," vysvětluje Milada Karasová. K modelingu se dostala v sedmnácti letech, kdy ji objevil fotograf Milan Šára. Stala se jednou z předních československých manekýn a na předváděcím molu vydržela až do svých 36 let.

V dnešní době není neobvyklé, že supermodelky jsou v tomtéž věku v podstatě na vrcholu své kariéry. Patří mezi ně i ty, které pro předváděcí mola Milada Karasová objevila - Tereza Maxová, Simona Krainová, Eva Hercigová, Pavlína Němcová nebo Daniela Peštová.

Věděla Milada Karasová hned od začátku, že právě tyto dívky mají před sebou slibnou kariéru? "Věděla jsem, že se uplatní. Záleželo už jenom na nich osobně, protože ony vyjížděly do zahraničí a netušily, tak jako já jsem netušila, co všechno je čeká. Nikdo tady o modelingu vlastně nic nevěděl," popisuje Milada Karasová a dodává, že modeling za socialismu se k tomu západnímu vůbec nedal přirovnat.

"Na Západě je modeling skutečně drsný byznys a fungují tam zákony džungle, takže na to ta děvčata nebyla připravena a ani já jsem o tom nevěděla. Zvládla to a já se jim dnes hluboce klaním, kam se dostala a co dokázala," uzavírá Milada Karasová.

Jak se vyvíjel modeling v Česku po revoluci? Máme dnes dívky, které by se mohly stát supermodelkami, a mají v tomto směru nějaký smysl soutěže krásy? Skončila už éra topmodelek a jaké jsou současné trendy v modelingu? Také tyto otázky položil Václav Žmolík Miladě Karasové a vy si její odpovědi můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Miladou Karasovou i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: and
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.