Michal Pavlata

11. březen 2008

Hostem Dopoledního Radiožurnálu a Lucie Výborné byl herec a dabér Michal Pavlata. Mluvili spolu o hraní s Oldřichem Novým, vyučování na DAMU, dnešních adeptech herectví, kvalitě dabingu, troufalosti, znalosti vlastní ceny, soutěžích mluveného slova, otcově emigraci, hraní v pražském Činoherním klubu a dalších zajímavých tématech. Zavzpomínali i na zesnulého Radovana Lukavského. Ve středu 12. března bude hostem světový rekordman v desetiboji Roman Šebrle.

Bolek Polívka kdysi o úterním Hostu Radiožurnálu řekl: Michal Pavlata je jeden z nejlepších neznámých herců, které znám. "A to je docela komplikovaná lichotka. Jestliže mne zná i jeho veličenstvo Valašský král, tak je všecko v pořádku." Dnes už ale tento citát dávno neplatí.

Proč Michal Pavlata nehraje v televizních seriálech, ale v rozhlasu ano? "Dostal jsem několik nabídek do televizních seriálů, kterým říkám nízkorozpočtové, ale nepřijal jsem je, protože nemusím. Rozhlas umím daleko lépe než televizi a hrát psa, to už mne nemusí potkat nikdy v životě." Seriál Život je pes můžete poslouchat na ČRo 2 - Praha každou neděli v 10.30 a ve středu po 20. hodině.

Otázky Lucie Výborné se nevyhnuly ani rodinnému zázemí. "Tatínkova emigrace nás velmi překvapila, rodiče žili v harmonickém manželství. Člověk to po letech chápe, ale první dojem byl příšerný. Po letech se mi s ním podařilo sejít. Za to nebudu Chartě 77 nikdy dostatečně vděčný - jenom díky jejich tlaku se podařilo, že Husákův režim musel začít plnit Helsinské dohody," vzpomínal Michal Pavlata na svého otce, který jej přivedl k herectví.

V 60. letech Michala Pavlatu učil filmové herectví profesor Radovan Lukavský. "Budu na něj vzpomínat tak, jak by si to on přál - jenom s trochou smutku. Pan profesor Lukavský vyprávěl v jednom svém pořadu: Víra, naděje a láska je strašně důležitá. A kde je víra a láska, nemůže samozřejmě chybět naděje. Zkusme dělat (my herci) své povolání tak, jako by profesor Lukavský byl u toho. V tu chvíli budeme mít obrovský korektor, protože pozor, on u toho vždy bude."

Záznam celého rozhovoru s Michalem Pavlatou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: jkr
Spustit audio