Mezigenerační setkání jsou cennou zkušeností. Naším mottem je ‚Srdce nemá vrásky‘, říká zakladatelka nadačního fondu

15. říjen 2022

Stáří obecně vytěsňujeme a máme ho zahalené mlhou. Mezigenerační setkání ale přináší konkrétní vztahy mezi jednotlivými dětmi a seniory, které jsou prospěšné oběma stranám, shodují se místopředsedkyně správní rady nadačního fondu Senior Inn a jeho spoluzakladatelka Jolana Jakoubková a předseda správní rady Martin Navrátil. "Nejdůležitější v životě jsou emoce, které jsou mnohdy utlačovány rozumem."

Snažíte o udržení sociálního kontaktu i u lidí starší generace. Jak funguje mezigenerační setkávání?

Ve dvou rovinách. Jednou je program Povídej, kdy se potkávají děti ze školek přímo v domově seniorů, případně ve školce, se skupinami nejen seniorů, ale i mentálně znevýhodněných osob. Dělají spolu naplánované činnosti jako jsou vyrábění, tanec či zpěv.

Někdy to jsou i výlety, podnikli jsme například společný výlet do zoologické zahrady. Druhý program se nazývá Přečti. "Čtecí babičky" chodí jednou týdně do školky a tam dětem čtou, povídají si s nimi a případně s nimi stráví celé odpoledne.

Čtěte také

Bývá to podle vaší zkušenosti spontánní? Dokážou si to ti lidé užít, i když je to tak organizované?

V domovech seniorů jsou vybraní ti senioři, kteří jsou zdravotně schopni toto absorbovat, a zároveň ti, které to baví, nikdo tam není z donucení a není to povinností.

V denních stacionářích organizujete také školení mediální gramotnosti seniorů. Je o ně zájem?

Je o ně překvapivě velký zájem. Začali jsme v době koronaviru, i když to pak zabralo trochu více času, protože jsme museli dodržovat veškerá pravidla. 

Školení se týkala především bezpečné práce s telefonem, počítačem, tabletem, rozeznávání dezinformací a případně užitečných aplikací, což v době koronaviru byly například aplikace Tečka, Záchranka nebo Jízdní řády, dále šlo o informace o ochraně osobních údajů. Sešla se tam celá škála seniorů až do 90 let, kteří používají chytré telefony a jsou zvyklí tato zařízení používat.

Máte dost dobrovolníků pro návštěvy v domovech seniorů?

Dobrovolníci se nám příliš nehlásí. Zatím hledáme spíše v okolí známé a případně příznivce, kteří s námi pravidelně spolupracují, takže budeme rádi, pokud získáme další dobrovolníky. Přihlásit se mohou na našem na webu.

Jak to funguje? Někdo se přihlásí, vybere si osamělého dědečka nebo babičku a zajde si s nimi popovídat?

Většinou to probíhá na půdě domovů pro seniory, kteří vítají tyto aktivity navíc, především o víkendu, protože nemají pravidelný program. 

Čtěte také

Jak důležité je, aby takový kontakt byl opakovaný a trvalý?

Je to určitě důležité, protože jde i o seniory s poruchami jako je například demence. Pro ně jsou pravidelnost a stálý režim důležitý.

Kdyby tedy někdo z našich posluchačů pojal nápad, že se zapojí, jak vás nejjednodušeji může kontaktovat?

Nejjednodušeji formulářem přes webové stránky seniorinn.cz, případně telefonicky. 

autoři: Vladimír Kroc , vpl
Spustit audio

Související