Mezi vrahy jsou i slušní lidé, říká vězeňský kaplan Aleš Jaluška

23. prosinec 2013

26. prosince 1989 se poprvé vydal do valdické věznice. 24 let tam naslouchal těm nejtěžším zločincům a právě tuto sobotu byl ve Valdicích naposledy. „Na pochopení mentality lidí, kteří tam žijí, je 24 let stále málo,“ říká v rozhovoru s Lucií Výbornou husitský kněz a vězeňský kaplan z Valdic Aleš Jaluška.

Dlouhé roky mluvil s lidmi, kteří vraždili, mnozí z nich dokonce několikanásobně. „Mezi vrahy je obrovský rozdíl,“ shrnuje Aleš Jaluška své zkušenosti. „Především mezi prvotrestanými vrahy bývají slušní lidé, kteří neunesli krizovou situaci svého života.“

Stav, kdy nás negativní emoce naprosto zaplaví, podle něj známe my všichni. „Někteří vrazi jsou lidé, kteří tyto negativní emoce nezbrzdili. Jiní si mysleli, že nemají jiné řešení, a další zase věřili, že mají právo se pomstít. Kolik mužů by nechalo bez následků na zdraví člověka, který zneužil jejich 13letou dceru? Možná by jich nebylo 100 procent,“ upozorňuje.

Hřích podle něj vždy lákal. I to říká vězeňský kaplan Aleš Jaluška v rozhovoru s Lucií Výbornou. Ta se ho ptala i na řadu dalších věcí. Tak kupříkladu: je anděl muž, nebo žena? Jak těžké je pro kaplana mluvit s vrahy malých dětí? A jsou skutečně napravitelní i ti největší zločinci?

Audio záznam rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: als
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.