Měsíc do prezidentských voleb. Karel Diviš se vrací do hry, Denise Rohanové naopak soud kandidaturu neuznal

13. prosinec 2022

Mezi kandidáty na prezidenta se zařadí podnikatel Karel Diviš. Podnikatel Karel Janeček naopak o Hrad bojovat nebude. Stejně jako Denisa Rohanová. Rozhodl o tom v úterý Nejvyšší správní soud, který tak uzavřel seznam lidí, kteří budou kandidovat na prezidenta. Bude jich celkem devět. Janeček a Rohanová se kvůli neuznané kandidatuře obrátí na Ústavní soud, řekli ve vysílání CNN Prima News.

Nejvyšší správní soud v souvislosti s registračním procesem pro volbu prezidenta dostal 13 podnětů. Podnikatele Karla Janečka a Karla Diviše ministerstvo na začátku prosince neschválilo jako oficiální kandidáty, protože se po kontrole podpisů dostali pod hranici 50 tisíc občanských podporovatelů.

Zatímco Janečkovi chyběly zhruba dvě tisícovky podpisů, Divišovi jen o něco méně než 120. Oba rozhodnutí úřadu zpochybnili a podali odvolání u soudu.

„Veškeré podpisové archy jsou digitalizovány a zpracovávány v informačním systému, který komunikuje se základními registry a evidencí obyvatel. Zde je posuzováno, zda podpisující osoba skutečně existuje a zda je uveden v době podpisu platný doklad totožnosti,“ popisuje validační proces náměstek ministra Petr Vokáč.

Čtěte také

Denise Rohanové sice ministerstvo vnitra naopak kandidaturu potvrdilo, ale proti její oprávněnosti podala stížnost skupina senátorů, kteří podporují kandidáta Marka Hilšera.

Rohanová sice nasbírala dostatečný počet podpisů od zákonodárců, senátoři ale upozornili na to, že mezi nimi jsou i poslanci, kterým už skončil mandát. Jde navíc taky o zákonodárce politických stran, které už v současném složení sněmovny nejsou zastoupeny.

Diviš ano, Rohanová ne

V úterý odpoledne Nejvyšší správní soud nakonec zrušil dvě rozhodnutí ministerstva vnitra, které původně Diviše neregistrovalo kvůli nedostatku podpisů občanů, a naopak Rohanovou, podpořenou členy bývalé Poslanecké sněmovny, do voleb pustilo. V obou případech vnitro podle soudu chybovalo. Podnikatel Karel Janeček kandidovat nemůže, soud jeho podnět zamítl.

Soud už dříve odmítl také podněty nezaregistrovaných kandidátů na prezidenta Pavla Zítka a Romana Hladíka. Neuspěl ani podnět nezaregistrovaného prezidentského kandidáta Libora Hrančíka, který nezískal dostatečný počet podpisů senátorů.

V případě Denisy Rohanové Nejvyšší správní soud konstatoval, že nelze podávat kandidátní listiny dříve, než je konkrétní volba prezidenta republiky řádně vyhlášena předsedou Senátu.

„To, že Ústava a zákon vyžadují pro nominaci parlamentního kandidáta předepsaný počet poslanců či senátorů, předpokládá samozřejmě, že jde o poslance a senátory, kteří jsou aktuálně ve funkci a kteří se opírají o aktuální politickou legitimitu. Ti, kterým mandát zanikl, nemají pro nynější volbu legitimitu žádnou,“ vysvětluje za Nejvyšší správní soud předseda Tomáš Langšádlek.

Čtěte také

„Současní poslanci a senátoři nemají žádnou legitimitu a právo navrhovat kandidáty na prezidenta republiky pro volbu za 5, 10 nebo 20 let,“ dodává.

Chybovost u Janečka je skoro 30 %

„Při kontrole zjistil Nejvyšší správní elementární chyby. Zpravidla došlo k nesprávnému automatickému rozpoznání textu, kdy program například správný rok narození 1986 uvedl jako 1989 nebo u jména Luděk přiřadil háček k D místo E,“ vysvětluje rozsudek ohledně Divišovy kandidatury Radim Malík.

Rozhodování o stížnosti Karla Janečka bylo nejkomplikovanější, nastínil za Nejvyšší správní soud Ivo Pospíšil. Soud nakonec zkontroloval všech 5618 neuznaných podpisů. Také v tomto případě, stejně jako u Diviše, stroj při čtení některých údajů pochybil.

Zjistili jsme, že mělo být dále uznáno 433 záznamů,“ potvrzuje Pospíšil. „Nicméně zjištěná chybovost v petici je stále velmi vysoká, dosahuje těsně přes 30 procent,“ dodává s tím, že Janeček ani tak nedosáhl Ústavou požadovaných 50 tisíc podpisů.

Spustit audio

Související