Miliony z vlastní kapsy, stranická kasa i exekuce. Jak zatím jednotliví kandidáti na prezidenta financují svoji kampaň

29. listopad 2022

Kandidáti na prezidenta musí na svých transparentních účtech evidovat všechny peníze na kampaň. Kolik dostali od podporovatelů, případně stran, které je nominovaly? A kolik dávají ze svých kapes? Tuto možnost zatím nejvíc využila Danuše Nerudová,zjistil server iROZHLAS.cz. Bývalá rektorka Mendelovy univerzity dala ze svého 2 miliony korun. Nejvíc peněz od dárců zatím získal Petr Pavel.

Danuše Nerudová má teď celkem na transparentním účtu přes 10 milionů. Největší jednorázový dar byl 5 milionů korun od majitele sítě drogerií Teta Martina Moravce.

Na transparentním účtu Petra Pavla přistálo od dárců už celkem rekordních 33 milionů korun. Dvě třetiny z této částky už utratil. Sám Petr Pavel si podle mluvčí Evy Hromádkové přispěl na kampaň jen několik tisíc.

Čtěte také

Andrej Babiš z hnutí ANO při ohlášení kandidatury oznámil, že peníze od lidí nebo firem vybírat nechce a do kampaně ani neplánuje vložit vlastní peníze. Kampaň mu platí hnutí ANO.

Absenci příspěvků od podporovatelů považuje za svoji velkou konkurenční výhodu, jak zopakoval v rozhovoru s Janem Pokorným na Radiožurnálu. „Moje přednost je, že jsem nezávislý kandidát. Nedali mi peníze žádní podnikatelé ani skupiny, nejsem pod tlakem,“ zdůraznil.

Podobně to má i Jaroslav Bašta z SPD, tomu hnutí poslalo přes 9 milionů korun. Ze svého si pak na kampaň dodal dalších 200 tisíc. Zajímavostí je, že kromě svých vkladů a příspěvků od SPD dostal Bašta už jen jediný finanční dar, ve čtvrtek obdržel pětistovku.

Nízkonákladová kampaň i exekuce

Marek Hilšer si část výdajů na kampaň platí ze státních příspěvků, které dostává na své hnutí Marek Hilšer do Senátu. Ročně tak má nárok na 900 tisíc korun. Ze svého si podle mluvčího Petra Janouška platí jen cestovné.

A například Pavlu Fischerovi přispěl nezávislý senátor Ladislav Faktor, který je v klubu ODS a TOP 09. Poslal  mu 200 tisíc korun. Dalších přibližně 300 tisíc korun si Fischer poslal ze svého.

Čtěte také

Předseda odborů Josef Středula získává většinu peněz od firem a lidí. Zatím nejvyšší samostatný dar poslala společnost Motor Jikov Group. Středula si ze svého přispěl dvakrát po 50 tisících.

Tomáš Zima už dřív naznačil, že jeho kampaň bude nízkonákladová, ze svého si na ni přidal 150 tisíc korun. Jeho největší sponzor je Jiří Malúš, který mu věnoval půl milionu korun.

Zřejmě nejméně známá kandidátka Denisa Rohanová, prezidentka České asociace povinných, čelila před pár měsíci kvůli milionovému dluhu exekuci. Teď ale tvrdí, že už opět může účet znovu používat. Serveru iROZHLAS.cz řekla, že by na něj měly přijít nějaké dary od sponzorů, sama ale přispět nemůže.

autoři: Zuzana Machálková , and | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související