Měl jsem letenku do Moskvy, prozrazuje „mrtvý student“ z listopadu 89 Ludvík Zifčák

V roce 1989 vzrušila veřejnost v Československu zpráva, podle níž zemřel student, který se 17. listopadu zúčastnil pochodu na Národní třídu. Ukázalo se však, že mladík smrt jen předstíral. A také to, že nešlo o studenta, ale o agenta Státní bezpečnosti Ludvíka Zifčáka.

Agentův úkol byl podle jeho slov následující: navázat kontakty s osobnostmi tehdejší opozice tak, aby se tyto skupiny dostaly do popředí a podílely se na předání moci. Sám byl členem „neoficiální opozice“ a podílel se i na organizaci průvodu z Albertova na Vyšehrad a později na Národní třídu.

„Naším cílem mělo být nasměrování průvodu na Václavské náměstí,“ přibližuje Ludvík Zifčák, o kterém si účastníci pochodu mysleli, že je studentem z Ostravy. Nebyl to podvod? „Byl jsem voják, musel jsem se řídit rozkazy. Mohl jsem říct, že je plnit nebudu, ale taková byla doba,“ tvrdí.

Jenže podle druhého rozkazu se průvod nesměl dostat na Václavské náměstí, a podle Ludvíka Zifčáka tedy bylo jasné, že bude zastaven na Národní třídě. Během střetu upadl. „Byl to scénář, který se měl odehrát v případě střetu. A předpokládalo se, že ke střetu dojde,“ připouští.

Součástí plánu byla také možnost útěku ze země. Ludvík Zifčák měl k dispozici letenku do Moskvy, doklady na falešné jméno a peníze. „Tam už se o mě měly postarat jiné složky. Bohužel jsem rozkaz neuposlechl, protože jsem tu měl rozjeté rodinné vazby,“ vysvětluje.

Čtěte také

Letenka do Moskvy měla agentu Zifčákovi umožnit, aby v případě potřeby zmizel beze stopy. Kdyby ji použil, mohli bychom se dodnes jen dohadovat, kdo na Národní třídě ležel a proč

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: pdu , šše
Spustit audio