Medicína není složitá, tvrdí neurochirurg Vladimír Beneš

19. červenec 2013

Neurochirurgie je podle pátečního hosta tvůrčí disciplína, i když samotná operace bývá nudná až nezáživná. O operacích mozku, ale také o pokroku tohoto oboru si s předním českým neurochirurgem Vladimírem Benešem povídala moderátorka Lucie Výborná.

Někteří lékaři jsou podle něj zruční a zakládají si na rukách, jiní se snaží generalizovat. Operace však podle Vladimíra Beneše není nijak zajímavá. „Důležitá je ta část před operací. Ta je tvůrčí,“ zdůrazňuje.

Zatímco první generace neurochirurgů se snažila zachránit pacienta za každou cenu, dnes lékaři zvažují výsledek zákroku a kvalitu života pacienta. „Špatným výsledkem je pro nás nejen úmrtí, ale také to, že člověk potřebuje každý den pomoc cizí osoby,“ vysvětluje.

Čtěte také

Kvalita života se však liší podle jednotlivých kontinentů i států. „Bereme v úvahu intelekt pacienta před onemocněním, finanční situaci a podobně. To proto, abychom mohli srovnávat,“ popisuje Vladimír Beneš.

Vladimír Beneš, přední český neurochirurg

Jak tedy vlastně vypadá operace mozku? Proč podle něj lékař nesmí lhát, ale současně ani nesmí brát pacientovi naději? A jakým způsobem dnes lékaři zobrazují například centrum motoriky? I to si můžete kdykoliv připomenout při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Vladimírem Benešem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio