Máte první díl Harryho Pottera s tiskovou chybou? Sběratel ho koupil téměř za milion!

15. srpen 2016

Někdy vás chyba může stát práci, jindy vám může vynést tisíce dolarů. My vám teď představíme ten druhý případ, a to přes Harryho Pottera.

Pottermánie přepočítaná na dolary

Příští rok to bude dvacet let od premiérového vydání prvního dílu ságy z kouzelnické školy v Bradavicích. Ani po skončení knižní série, ani po skončení filmové série ale Pottermánie nekončí – naopak, Harry Potter stále vydělává.

Harry Potter a Princ dvojí krve

Před časem se ukázalo, že v prvním anglickém vydání prvního dílu série, tedy v knize Harry Potter and the Philosopher's Stone, je tisková chyba. Měla by být asi v pěti stech výtiscích. A cena knihy s chybou výrazně roste. Třeba za jednu knihu s tiskovou chybou má dostat šťastný majitel přes 30 tisíc liber, což je v přepočtu více než 900 tisíc korun.

Za chyby se platí. Slušně

Přitom jde o malý detail, kterého si většina čtenářů ani nevšimne. Mluvíme o vydání v anglickém jazyce, kde je na stránce 53 seznam školních potřeb, který si má Harry do Bradavic obstarat. A tam je omylem dvakrát napsaná hůlka. To je celé.

To, že taková drobnost zásadně změní cenu předmětu, ale není nic nového. Třeba před pěti lety se Bible s tiskovou chybou prodala v Londýně za 20 tisíc liber. V tomto případě šlo o chybný gramatický rod.

autoři: pan , jpr
Spustit audio

Související