Masaryk, Palach, Toman, Hastrman, nebo Mára. Kdo bude Českým lvem?

Loňský rok osmičkových výročí se musel zaručeně projevit i ve filmové tvorbě. Dva herci ztvárnili ikony našich moderních dějin – Tomáše Garrigua Masaryka a Jana Palacha – a oběma jejich výkony vynesly nominaci na Českého lva.

Martin Huba

Ve filmu Hovory s TGM se Karel Čapek setkává v Topoľčiankách s prezidentem Masarykem v roce 1928, na výročí deseti let samostatného státu. Diskutují o vydání společné knihy, o vysoké politice, ale i o dětech a o ženách.

Herec Martin Huba nad nabídkou hrát prvního československého prezidenta, neváhal. „Takováto krásná postava přichází jenom jednou za život,“ přiznává. I přesto v sobě ale jednu pochybnost řešil: „Masaryk byl ale především ikona české politiky a českého národa, i když s velkým přesahem na Slovensko. A to byl jediný ‚stresor‘: jestli to můžu českým kolegům hercům udělat.“

Film Hovory s TGM stojí na dlouhých dialozích Tomáše Garrigua Masaryka s Karlem Čapkem. Pro Martina Hubu ale nebylo nejtěžší naučit se dlouhý text. „To bych zvládl i za dva týdny. Klíčové ale bylo vzbudit dojem, že vám ta slova právě v této chvíli přicházejí do hlavy. A to jsem se učil půl roku,“ svěřuje se slovenský herec.

Viktor Zavadil o filmu Jan Palach: Bylo mi sympatické, jak rychle se štáb dal dohromady

Herec Viktor Zavadil

Co stane v mladém herci, když se dozví, že má hrát Jana Palacha? Sedne si a přemýšlí a doufá, že to vyjde, popisuje herec Viktor Zavadil. Film Roberta Sedláčka Jan Palach je právě v kinech.

Viktor Zavadil

Film Jan Palach ukazuje několik posledních měsíců ze života mladého nezlomného muže. Ve filmu si Palacha zahrál Viktor Zavadil. „Snažili jsme se držet věrného zobrazení podle informací, které byly dostupné. A mezery mezi tím jsem se pokoušel zaplnit, jak se říká, ze sebe,“ popisuje herec nominovaný na hlavní hereckou cenu.

Pro Jana Palacha byla podle něj charakteristická určitá vnitřní tvrdost, cit pro spravedlnost a dlouhodobá cílevědomost.

Karel Dobrý, Jiří Macháček a Tomáš Mrvík

Za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli byli dále nominováni Karel Dobrý v romantickém a ironickém filmu Hastrman, Jiří Macháček jako rozporuplný šéf naší poválečné zahraniční rozvědky ve filmu Toman a Tomáš Mrvík za roli Máry v chlapecké road movie Všechno bude.

Které herečky se utkají o Českého lva v kategorii nejlepší herecký výkon v hlavní roli? Poslouchejte Radiožurnál ve čtvrtek v 10.40.

autoři: Regina Květoňová , and
Spustit audio

Související