Talentovaný dětský herec, nebo zkušení harcovníci? Kdo získá Českého lva za mužský herecký výkon ve vedlejší roli?

V sobotu večer se v pražském Rudolfinu budou vyhlašovat ceny pro nejlepší české filmaře – Český lev za rok 2018. Která jména se objevila v pětici nejlepších mužských výkonů ve vedlejší roli?

Jan František Uher

Zbavit se mobilů, nasednout do kradeného auta a vyrazit za svobodou. Tak začíná příběh dvou kluků ve filmu Všechno bude. Mladší se jmenuje Heduš. Za to, jak ho zahrál, se dostal Jan František Uher do nominací v kategorii nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli. Herec a jeho postava měli spolčený snad jenom věk.

Je mu dvanáct a rád střílí z pistole,“ představuje svoji postavu mladý herec. „Je trochu při těle, je citlivý, ale puberťák, takže vulgární. A moc nemusí hygienu na rozdíl ode mne,“ dodává Jan František Uher, pro kterého bylo v roli Heduš asi nejtěžší přirozeně používat vulgární slovník.

Jiří Lábus

Kromě dnes 14letého Jana Františka Uhra se v nominacích na Českého lva za nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli objevují i zkušení herci. Třeba Jiří Lábus jako ochotník Borovička ve filmu Hmyz.

Režisér Olmo Omerzu: Casting dětí je často klam. Ambice mají spíš rodiče a děti chtějí být hned slavné

Olmo Omerzu

„Postavit celovečerní film na dvou dětských nehercích byl určitě risk. Proto na film Všechno bude probíhal hodně dlouhý casting. Hledali jsme autentické herce. Neměl jsem vůbec žádnou představu. Nakonec jsme jim hodně přizpůsobili scénář. Byla to kombinace improvizace a předem napsaných dialogů,“ říká na Radiu Wave slovinský režisér Olmo Omerzu. Jeho film Všechno bude získal hned deset nominací na letošní filmové ceny Český lev.

Ochotník Borovička s ostatními nacvičuje divadelní hru bratří Čapků Ze života hmyzu. Svůj text moc neumí, což ve skutečnosti Jiřímu Lábusovi žádný problém nedělá: „V divadle hraju jednu hru třeba i 25 let, a to už se ten text omýlá tak dlouho, že ho nezapomenete. Ale i krátkodobá paměť funguje. Naučíte se na určitý záběr a potom se vám to zase z hlavy vymaže, protože už to není potřeba.“

Nominace na českého lva za film Hmyz Jiřího Lábuse potěšila. Hmyz jako takový v něm ale žádné výrazné emoce neprobouzí: „Někdy žasnu při pohledu na mravence a jejich organizaci, je to trochu jako mikrokosmos lidí. Jinak se mnou hmyz nedělá vůbec nic, tedy kromě toho, který dělá lidem zle.“

Jan Hartl, Jan Vondráček a Jan Kolařík

Kromě Jiřího Lábuse a Jana Františka Uhra jsou v kategorii nejlepší mužský herecký výkon ve vedlejší roli nominováni na Českého lva Jan Hartl za roli otce ve filmu Zlatý podraz, Jan Vondráček za učitele v Janu Palachovi a pětici uzavírá Jan Kolařík v roli kněze ve zfilmovaném zeleném románu Hastrman.

Které herečky nejvíc zaujaly akademii ve vedlejších rolích? Poslouchejte Radiožurnál zítra v 10.40.

autoři: Regina Květoňová , and
Spustit audio

Související