Martin Zahálka

2. květen 2010

Nedělním hostem Václava Žmolíka byl herec Martin Zahálka. Co pro něho znamená současné angažmá v Divadle na Vinohradech? Co mu daly předchozí štace? Jak ho baví práce v televizních seriálech? A co pro herce znamená zrušená premiéra? Také na to se Martina Zahálky zeptal moderátor Václav Žmolík.V pondělí 3. května bude hostem mediální odborník Jan Jirák.

Ve čtvrtek pražské Divadlo na Vinohradech ohlásilo, že ruší premiéru i předpremiéru Fidlovačky Josefa Kajetána Tyla. Důvod? „Kolega Svatopluk Skopal bohužel onemocněl oboustranným zápalem plic. Snad ho lékaři dají brzy dohromady,“ doufá Martin Zahálka, člen souboru vinohradského divadla.

Nestává se právě často, aby divadlo rušilo představení kvůli nemoci. A zklamání herců, kteří se těšili na blížící se premiéru, je tím větší, že chystaná inscenace se měla zcela vymykat pojetí, o němž jsme se učili ve škole. „Tak jak ji totiž Tyl původně napsal, je už dnes Fidlovačka nehratelná. Režisér Jiří Havelka přišel s její aktualizací, klasická Fidlovačka se totiž prolíná i se scénami z europarlamentu,“ naznačuje herec.

Dobrý nápad, který zatím kvůli zrušené premiéře neměli diváci možnost spatřit – tak ve zkratce Martin Zahálka mluví o zatím odložené inscenaci. „Teď už jde jen o to tento dobrý nápad uskutečnit,“ doufá herec v brzké uzdravení Svatopluka Skopala.

Diváci se mohou těšit především na politické divadlo – přestože nikoliv výhradně. „Jde o směs více věcí,“ přibližuje herec. „Otevřeně se ve hře mluví o současné době, o tom, jak se v parlamentu – i v tom našem - umějí pohádat o jakoukoliv ptákovinu. Ale také o tom, že problémy jsou vlastně stále stejné.“

Martin Zahálka ve hře ztvární postavu dohazovače Kozelky. Jak vlastně vypadá současný dohazovač? Co může mít společného s lobbisty? A ví už Martin Zahálka, kdy by se odložená premiéra Fidlovačky vlastně měla uskutečnit? Také na tyto otázky Václava Žmolíka herec odpovídal po 11. hodině.

Záznam celého rozhovoru s Martinem Zahálkou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio