Martin Stropnický

19. únor 2012

Nedělní host s trochou nadsázky přiznává, že by dokázal kočovat a hrát divadelní představení po vesnicích. To alespoň potvrdil v rozhovoru s moderátorem Václavem Žmolíkem. Studio Radiožurnálu tentokrát navštívil herec, režisér a umělecký šéf Divadla na Vinohradech Martin Stropnický.

Výběrová komise zvolila nového ředitele Divadla na Vinohradech. Tím se stal Tomáš Töpfer. „Jsem umělecký šéf a podléhám řediteli divadla. Praxe bývá taková, že ředitel si svého uměleckého šéfa vodí s sebou,“ popisuje Martin Stropnický s tím, že po sedmi osmi letech v Divadle na Vinohradech by byl schopný uplatnit své zkušenosti a profesní znalosti jinde.

Zároveň připouští, že výběrové řízení nebylo zcela standardní. „Zúčastnil jsem se ho, i když jsem zpočátku váhal. Během řízení se například měnili členové komise,“ popisuje okolnosti volby nového ředitele.

Václav Žmolík se ho ptal také na připravovanou dramatizaci snímku Byl jsem při tom. „Nejprve jsme usilovali o práva, teď se snažíme vytvořit hru, ne filmový otisk,“ nastiňuje Martin Stropnický. V hlavních rolích se představí Viktor Preiss a Veronika Žilková.

„Jde vlastně o krutou grotesku,“ zamýšlí se Martin Stropnický nad příběhem. „Vypráví o sirotkovi, který vyrostl v centru New Yorku, ale nikdy nevyšel z domu. Jednou však musí ven a okolí je okouzleno jeho jednoduchostí. Nakonec se hlavní postava dostane na nejvyšší příčky společenských žebříčků, i když po nich nikdy netoužil,“ shrnuje.

Proč se drží stranou od filmové režie? Dává přednost režijní, nebo herecké práci? Jak odpovídá kritikům umělecké stránky Divadla na Vinohradech? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Martinem Stropnickým a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio