Martin Němec

8. červenec 2009

Scénáristu, výtvarníka a hudebníka Martina Němce zpovídala v dopoledním vysílání Lucie Výborná. Martin Němec napsal scénář a hudbu k poslednímu filmu Juraje Herze Tma, který byl představen na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary. Během premiéry se bál, jestli není "něco špatně", ale reakce diváků či kritiků neměl čas sledovat. Martin Němec mluvil nejen o novém filmu, ale i o svých hudebních plánech.

"V době, když spolužáci četli Káju Maříka, já jsem se dostal k Edgaru Alanu Poeovi. Byla to pro mě pohádka na dobrou noc," vzpomíná. Co by výtvarník neopomíjí ani vizuální stránku hororu. Obdivuje například film The Shining od Stanleyho Kubricka a filmy Juraje Herze, se kterým měl možnost spolupracovat.

Martin Němec píše scénáře k hororům, ale rád se ocitá na opačné straně, totiž v kůži diváka hororových příběhů. "Obecně si myslím, že se lidé rádi bojí," tvrdí. "Strach je něco podobného jako radost." Přiznal však, že některé scény filmu Tma jsou opravdu drastické.

"Když jsem scénář psal, měl jsem představu o hudbě," vykládá. Natáčení filmu se ale vyvíjelo jinak, než jak si ho před deseti lety představoval. Juraj Herz do filmu vložil další motivy a dějovou linku odehrávající se za druhé světové války. Nakonec se k hudbě snažil přistoupit minimalisticky a bez klišé. "Snažil jsem se být ve službách obrazu," popisuje své dojmy. Do filmové hudby zakomponoval hru smyčcem na bicykl, šepoty dětí nebo zvuky skleniček. Natáčel i s německým sborem.

Ve všech oborech, kterým se věnuje, se řídí především intuicí. "Přijdu s tím, že namaluju ukřižování a nakonec namaluju těhotnou holku," vysvětluje Martin Němec. "Jsem chlapík bez řidičáku a peníze spíš odpuzuju," dodává. Přesto se občas chopí práce producenta.

Martin Němec neváhal mluvit ani o povídkových knihách. Poslechnete-li si záznam rozhovoru, dozvíte se, jak vypadá nejdrastičtější scéna filmu Tma, jaký má vztah ke své manželce po třicetiletém soužití a co plánuje s hudební skupinou Lili Marlene.

Záznam celého rozhovoru s Martinem Němcem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: šše
Spustit audio