Martin Kříž

Čína v těchto dnech slaví příchod nového roku, proto byl hostem Radiožurnálu sinolog Martin Kříž, který moderátorce Lucii Výborné a posluchačům popsal, jak oslava nového roku vypadá. Kromě toho mluvil také o důvodech čínské pospolitosti, kterou nezničila ani politika jednoho dítěte, nebo o obchodních vazbách s Českou republikou.

„Lidé opouští města, v nichž pracují, a přijíždějí ke své rodině, přivážejí dárky,“ nastiňuje Martin Kříž poněkud intimní způsob oslavy příchodu čínského nového roku, který nám může připomínat spíš Vánoce než bujaré silvestrovské oslavy. Jak však dodává, není výjimkou, že manžel pracuje na druhé straně země a pouze výjimečně se vrací domů k rodině. Manželství totiž Číňané nespojují s romantickou láskou, ale spíše ho považují za dobrý způsob ekonomické spolupráce.

Přesto všechno nemůžeme upřít Číňanům silnou sounáležitost, kterou podle Martina Kříže nenarušila ani politika jednoho dítěte. „Číňané vytvářejí různé kluby a asociace. Můžeme to vidět i v zahraničí, kde se často stává, že se semknou proti těm, kteří kritizují nedostatek lidských práv v Číně, přestože sami zastávají stejný názor,“ uvádí příklad jednoty Číňanů.

Sám Martin Kříž studoval v Pekingu a v roce 2002 také spolupracoval s Českou televizí. Přiznává, že většina novinářů přichází do Číny s idealismem. „Všichni se domnívají, že by se měli zastat Tibeťanů a jiných utlačovaných, ale skončí jen s úžasem nad tím, co všechno se v Číně podařilo,“ domnívá se. Za zmínku stojí rozvíjení sociálního systému nebo zlepšení kvality vzdělávání. „Lidé touží po vzdělání, teplé vodě nebo elektřině a svobodu slova příliš neřeší,“ uvádí.

Martin Kříž a Lucie Výborná ve studiu Radiožurnálu

Moderátorka Lucie Výborná se Martina Kříže také ptala na další aspekty čínské mentality. Jak se Číňané projevují v zahraničí? Hraje roli jejich kolektivní způsob uvažování? A do jaké míry se liší Číňané žijící ve městech od těch, kteří žijí na vesnici? I to se dozvíte při poslechu audio záznamu rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Martinem Křížem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio