Martin Kratochvíl

19. únor 2008

Úterním hostem Lucie Výborné byl podnikatel, jazzman, dokumentarista, dobrodruh (aneb takový český Steve Fossett) Martin Kratochvíl. Povídali si nejen o natáčení dokumentárních filmů, bohatství i chudobě, stáži na Berkley College, hudebním uskupení Jazz Q, Asii, buddhismu, islámu nebo třeba o konfliktu civilizací. Ve středu 20. února bude hostem dramatička Iva Klestilová.

Hlavní parketou Martina Kratochvíla je v současné době filmařina. Rád natáčí dokumentární filmy ve vysokých horách a dobrodružnějších oblastech. Spojuje tím své oblíbené činnosti - filmování, cestování, postprodukční úpravy ve studiu, oživování hudbou, je to prostě tvůrčí práce.

Studentská léta prožil Martin Kratochvíl v chudších podmínkách. Chtěl ale cestovat, a tak vyjížděl třeba za 2 libry na prázdniny do Anglie a spal v příkopu. Zažil ale i život z vysokých pater mrakodrapů. "Myslím si, že lepší obraz o tom, kde člověk je, má z příkopu. Ve vyšších patrech je také zábava, také se tam člověk ledasco dozví, ale je to jen částečný obraz o tom, jak se žije."

V dnešních novinách Martina Kratochvíla zaujal článek o Pákistánu, o kterém natočil dva filmy a kde se právě konají volby. "Velká část země není a nikdy nebyla pod vládní kontrolou. Jsou to enklávy, kam policisté ani vojáci nemohou. Tam asi ani volit nebudou."

Martin Kratochvíl se považuje za křesťana s velkými sympatiemi k buddhismu. Připravuje 17dílný dokumentární seriál Bohové a proroci, který by chtěl mapovat pozemské životy slavných náboženských postav. Seriál nebude o -ismech, které na základě jejich života vznikly. Týká se osobností pětice hlavních asijských náboženství - hinduismu, buddhismu, islámu, šintoismu a konfucianismu, každému by měla být věnována trojice dílů.

Záznam celého rozhovoru s Martinem Kratochvílem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: jkr
Spustit audio