Mars je blízko! Astronomové upozorňují, že právě teď si lze prohlédnout detaily rudé planety

Minimálně v příštích patnácti letech se Mars nepřiblíží k planetě Zemi tak blízko jako dnes. Rudá planeta bude dobře viditelná po dvou letech. Letos by ale podmínky pro její sledování měly být nejlepší za posledních 49 let.

Čtěte také

Zapamatujme si čas 16 hodin 19 minut. V tolik hodin se právě dnes, 6. října, k Zemi znovu výrazně přiblíží Mars. Dobře pozorovatelná bude rudá planeta i v noci ze 13. na 14. října, kdy se dostane do takzvané opozice se Sluncem.

Nejpříznivější podmínky

Mars bude od Země vzdálený zhruba 62 milionů kilometrů a podmínky k jeho sledování by tak měly být podle astronoma Pavla Suchana z Astronomického ústavu Akademie věd nejpříznivější za posledních 49 let.

Známe to z praxe: když je něco blíž, je to větší. V dalekohledu má planeta větší úhlový průměr, je to větší kotouček a tím pádem na ní vidíme větší podrobnosti než před rokem a než třeba za rok,“ těší se vědec. Astronomové budou moci například sledovat detaily povrchu Marsu.

Čtěte také

Opozice se Sluncem

Mars bude příští týden na opačné straně oblohy než Slunce. Takže zatímco to bude zapadat, Mars se vydá na svou cestu po noční obloze. Bude tak lépe vidět.

Navíc vystoupá na nebi výše než v roce 2018 – bude více než 45 stupňů nad obzorem, což je další plus pro jeho pozorování. Podobně příznivé podmínky budou až ve druhé polovině tohoto století.

autoři: Jan Nevola ,
Spustit audio

Související