Američtí studenti zjistili, že na Marsu by se mohlo dařit chmelu

27. leden 2018

Studenti z Villanova University v americké Pensylvánii při pokusu vytvořili půdu, která je více než z 90 procent shodná s tou na rudé planetě. Chmelu se v ní daří, a proto teď chtějí zasadit i ječmen a na podzim uvařit první várku marťanského piva.

Z Kennedyho vesmírného střediska na Floridě odstartovala v prosinci 2017 raketa společnosti SpaceX vizionáře Elona Muska nazvaná Falcon 9. K Mezinárodní vesmírné stanici vynesla loď Dragon.

Ta má na palubě kromě vybavení a potravin jeden vzácný náklad – 20 semen ječmene společnosti Budweiser, která chce otestovat, jak ve vesmíru naklíčí.

Čtěte také

Místo, aby vozil ječmen a chmel do vesmíru, vytvořil si astrofyzik Edward Guinan se svými studenty na Villanova University marťanské podmínky doma, v americké Pensylvánii.

Planeta Mars

Mars ve skleníku

„Použili jsme napodobeninu půdy z Marsu od NASA, používají ji k různým experimentům. Koupil jsem jí asi 100 kilogramů, pochází z vyhaslých vulkánů v Mohavské poušti. Je bohatá na železo, to ji nejvíc odlišuje od naší půdy,“ vysvětluje univerzitní profesor.

Čtěte také

Půda na Marsu je totiž asi dvakrát bohatší na železo než ta pozemská. Studenti pod vedením svého profesora pak do půdy přidali další chemikálie a vytvořili zeminu, která je z 93 procent stejná jako ta na Marsu.

„Dařilo se mu velmi dobře! Hezky vyrostl. Experimentovali jsme s dalšími asi 16 plodinami, ale třeba hrášek nebo špenát vůbec nevyrostly. Chmelu se dařilo,“ dodává Edward Guinan.

Kokory chmel

Není chmel jako chmel

„Chmel je rostlina, která má mnoho různých mutací,“ říká nezávislý pivovarský expert Jan Veselý. „V Británii se například pěstuje takzvaný zeleňák, který je daleko aromatičtější než český chmel, vaří se z něj všechny ty britské aly a apy.“

Ležák naopak potřebuje méně aromatický chmel. „Jedničkou mezi odrůdami pro výrobu ležáku je poloraný červeňák – žatecký chmel. Tomu se daří výhradně na červených, méně úrodných půdách na Žatecku, Ústecku a Rakovnicku,“ konstatuje český pivní expert.

Pivo made on Mars

Chmel se ale používá pouze jako koření, pivo se vaří hlavně z ječmenného sladu. A tak se tento rok američtí studenti v čele s profesorem Guinanem zaměří právě na něj.

„Tento semestr mi univerzita dala v našem skleníku víc prostoru, takže jsme se studenty zasadili ječmen a další chmel. Ječmen bude růst šest měsíců, chmel tak osm nebo devět. Pak snad budeme moct uvařit pivo,“ doufá astrofyzik.

Studenti už sehnali sládka a pro zlatavý mok vymýšlejí vlastní názvy, například Olympus Mons po nejvyšší známé hoře sluneční soustavy, která je právě na Marsu, nebo Valles Marineris Pale Ale po rozsáhlých marťanských kaňonech.

Chmel a marihuana

Vizionář Elon Musk, který do vesmíru v prosinci vyslal raketu se semeny ječmene, chce začít kolonizovat Mars do čtyř let.

Jestli budou první astronauti na rudé planetě skutečně pít vlastní pivo, ukáže čas. Stejně jako zda se studenti pensylvánské Villanova University po uvaření vlastního piva vrátí ke svému původnímu plánu – vypěstovat v marťanské půdě marihuanu.

autor: msk
Spustit audio