Na Marsu přistál vůbec první čistě ženský výsadek. Na vyškovské hvězdárně si to vyzkoušeli studenti z Česka i Slovenska

9. listopad 2019

Pět astronautů doletělo na planetu Mars, provedlo tam vůbec první čistě ženský výsadek a zase v pořádku doletělo zpět na Zem. Finalisté studentské soutěže Expedice Mars si pošesté mohli vyzkoušet, jaké je to pět dní pracovat ve stísněných prostorách připomínajících vesmírnou loď. Na simulátor kosmické lodi se už tradičně přeměnila hvězdárna ve Vyškově, kam se za posádkou vypravil reportér Experimentu Vojtěch Koval.

Čekám v přetlakové komoře, až si mě astronauti vyzvednou. V modulu číslo jedna mě vítá pětice mladých lidí. Je to úzká, jen několik metrů čtverečních velká místnost bez oken. Jsou jen dvě palandy a pracovní stoly.

I nezdar může přinést výsledky

Sestrojit rover, tedy vozítko, které pak při simulaci výstupu na Mars nasbírá vzorky, byl jeden z hlavních úkolů expedice. Inženýři Pepa a Verča tím strávili v podstatě celou cestu na Mars, tedy první dva dny v simulátoru. Při samotném výsadku přesto rover nefungoval tak, jak měl.

Čtěte také

„Bylo to samozřejmě mírné zklamání, když to i navzdory pokusům o vylepšení nefungovalo. Ale někdy se prostě nedaří. Ale máme výsledky všech měření na microSD kartě, provedli jsme z nich grafy i další vyhodnocení, takže nakonec jsme zadání splnili,“ popisuje Verča.

Ženy na Marsu

Přestože tedy vozítko po chvíli na Marsu přestalo jezdit, podařilo se posádce z nabraných vzorků zjistit, že by na planetě mohl být život. „Měli jsme zjistit, jestli se na Marsu nachází nějaký polysacharid, což by znamenalo život. A v některých vzorcích jsme je objevili, takže se dá říct, že jsme potvrdili život na Marsu.“

Verča s další členkou posádky Sárou navíc byly vůbec prvním čistě ženským výsadkem na Marsu. A možná ne posledním „Dopadlo to velmi dobře, takže příště, až se na Mars pojede znova, bude to opět ženská posádka,“ směje se Sára.

Jak se chovají semínka na kolotoči?

Kromě tohoto hlavního úkolu měli členové posádky na celý let naplánováno hned několik experimentů. Například vyzkoumat, jak semena řeřichy rostou v prostředí nulové gravitace.

Na palubě simulátoru se nachází i zahrádka

Simulovali jsme to pomocí jednoduchého přístroje. Šlo o Petriho misku, která se otáčela, a semínka nevěděla, kde je nahoře a kde dole,“ vysvětluje Miro, další z biologů na palubě. „Porovnávali jsme to s normálním stavem a se stavem při otočení o 90 stupňů. Sledovali jsme, jak rostlinky rostou, a vyhodnocovali jsme pozorování v tabulkách a grafu.“

Z výzkumu vyplynulo, že semínka v kryostatu nejprve rostou hodně rychle, potom zpomalí a pak naberou znova rychlost, takže dokonce předběhla i semínka, která rostla na Zemi.

Mise za hranice vlastních možností

Pětičlenná posádka v simulátoru strávila přesně 101 hodinu. Izolace, velmi podobná té na skutečné vesmírné lodi, třeba na Sáru zvlášť v prvních dnech poměrně hodně doléhala. „Myslela jsem, že vyskočím z lodi,“ přiznává studentka. Z úzkosti jí pomohla rutina, kterou se postupně posádce podařilo nastavit.

Čtěte také

„Když něco nevychází a je potřeba nápad, je dobré stále přicházet s novými řešeními a improvizovat s věcmi, které jsou k dispozici,“ popisuje Pepa, co se v průběhu mise naučil.

„Důležitá je komunikace v týmu. Když se vyskytl problém, zeptali jsme se všech, i když měli jinou odbornost, jestli náhodou nevědí odpověď, a tím jsme se celkově sblížili,“ doplňuje Verča na závěrečné tiskové konferenci.

Extrémní podmínky, lepší výsledky

A právě schopnost spolupracovat s dalšími členy týmu je podle vedoucího simulace Jana Jurici tím, co by si studenti z Expedice Mars měli odnést: „Dokážou teď lépe pracovat v týmu a uvědomují si, že dokážou mnohem víc, než kdyby nebyli v takové stresové situaci. Zvládnou všechny experimenty i zpracování úkolů a zároveň se dokážou udržet v duševní pohodě.“

Výstup na Mars absolvovaly dvě ženské členky posádky - Veronika a Sára
autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio

Související