Marek Výborný: Vláda není schopna plnit sliby

Každá schůze Poslanecké sněmovny nebo Senátu má smysl. Říká to ve Dvaceti minutách Radiožurnálu předseda KDU-ČSL Marek Výborný, který tak reaguje na to, že na mimořádné schůzi sněmovny svolané opozičními poslanci chyběla většina členů vlády.

„Nečekali jsme od schůze, že vláda představí například důchodovou reformu. Jenom poukazujeme na to, že jsou tady konkrétní věci, které jsme si nevycucali z prstu a které vycházejí ze zprávy Nezávislého kontrolního úřadu, a že chceme od vlády slyšet, co s tím hodlá dělat,“ vysvětluje.

Miloslav Kala: V elektronické komunikaci zaostáváme za Evropou

Miloslav Kala

Český stát podle Nejvyššího kontrolního úřadu nedokáže správně reagovat na dynamické změny ve společnosti. Proč zaostáváme v digitalizaci, neumíme úsporně nakládat s energií, zjednodušit daňové povinnosti nebo opravit či dokončit dálniční síť? Nejenom na to odpovídá prezident NKÚ Miloslav Kala.

Na mimořádné schůzi měli v plánu projednat tři věci – zprávu NKÚ, situaci státního rozpočtu a střet zájmů premiéra Andreje Babiše. Zpráva NKÚ podle Výborného kritizuje především první a druhou vládu Andreje Babiše, ale dotýká se i předchozích období. „Zajímá mě, proč s tím aktuálně tato vláda nic nedělá,“ dodává.

V té souvislosti zmiňuje paušální daň, která by podle Výborného pomohla podnikatelům a drobným živnostníkům. Nyní je ale odložena, přestože ji premiér sliboval od pololetí roku 2019.

„Před 14 dny jsme se dozvěděli, že na to vláda není připravena proto, že není dotažena digitalizace státní správy,“ říká s tím, že jde o jeden z příkladů toho, že vláda něco slibuje, a sliby není schopna splnit.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio