Marek Výborný: Lidovci nepodpoří jakoukoliv vládu postavenou s hnutím ANO

„Kdo je připraven, ten není překvapen,“ říká předseda KDU-ČSL Marek Výborný, podle kterého vedení lidovců pracuje i s alternativou předčasných voleb – je nutné vést diskuze, kdo by měl vládní koalici vystřídat. Voliči také mají mít podle Výborného přesnou nabídku, koho volit. 

Pokud se sociální demokracie rozhodne z vlády odejít, tak to ještě podle Výborného neznamená, že by padla vláda. „Je otázka, jak by se zachoval ministr zemědělství pan Toman, který tam v zásadě je jakoby v tričku sociální demokracie, ale všichni vědí, že to je ministr spíše Hradu a Miloše Zemana,“ vysvětluje.

Vylučuje také, že by lidovci podpořili vládu hnutí ANO v konstelaci v čele s Andrejem Babišem. Ale pokud by to byla vláda hnutí ANO, kde by nebyl premiér Andrej Babiš? „Nedovedu si představit, že by KDU-ČSL podpořilo jakoukoliv vládu v tomto volebním období, která by byla postavená společně s hnutím ANO,“ vysvětluje.

Současná vlády svými kroky ukazuje, že zemi nespravuje dobře. Musíme přijít s nabídkou, která bude mít ambici na vítězství.
Marek Výborný

Podle Výborného se také ukazuje, že Andrej Babiš není zdaleka tak silný, jak sám sebe prezentuje. A v případě, že by se sociální demokracie rozhodla k odchodu z vlády, tak se lidovci budou Babiše ptát ve Sněmovně, zda má většinu.

„Každý předseda strany, který má za sebou 78 poslanců, by měl být schopen sestavit vládní většinu,“ vyzdvihuje s tím, že pokud ji nenajde, tak by měly být rozdány nové karty.

„Nechť voliči v předčasných volbách řeknou, kdo má vést Českou republiku,“ uzavírá.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související