Malinovka bez malin a sladkosti. Je tohle dobrý jídelníček pro naše děti?

30. srpen 2015
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy dítě, čokoláda, jídlo

Čokoládové tyčinky, nebo mrkev? Hranolky, nebo kozí sýr? Nebudeme si nic nalhávat a i milovník dobrého jídla Pavel Maurer vykládá karty na stůl. Děti podle něj dávají přednost nezdravým jídlům. Ale třeba o prázdninách na ledasco přišly.

Už máme po prázdninách a blíží se nový školní rok. Myslím na naše děti a mládež. Stravují se převážně ve školních jídelnách, menzách nebo v jiných stravovacích zařízeních. Myslím na to, jestli se alespoň trochu neposunula kvalita jejich budoucího jídelníčku.

Možná byly s rodiči na dovolené u moře a poprvé v životě se zakously do čerstvé ryby. Nebo si přes prázdniny vyzkoušely, jak doopravdy chutná dobrá brambora nebo salát z babiččiny zahrádky. Třeba naše děti zjistily, že není rajče jako rajče a že rybíz utržený přímo z keře je vždycky lepší než z plastové misky ze supermarketu.

Jsem životní optimista a také snílek, tudíž věřím, že se ještě více rozjedou různé bohulibé profesní organizace, které pomáhají vylepšovat kvalitu školních jídelen.

Čtěte také

Namátkou uvedu projekt Jídelna snů, kde se jedná o celou metodiku práce s kuchaři i s dětmi. Tedy s oběma účastníky procesu stravování – s tím, kdo stojí u hrnce, i s tím, kdo hladově čeká u výdejního okénka s talířem.

Koná se též Škola chutí, aby si žáci a studenti mohli vyzkoušet, jak má či nemá jídlo chutnat, naučili se poznávat suroviny a věděli, co je k čemu dobré. Dalším projektem je třeba Skutečně zdravá škola, která už prosadila některé pozitivní změny v praxi.

Projekty také přinášejí návrhy na novelizaci vyhlášky o školním stravování. Mezi desítkami přesně formulovaných požadavků najdeme: snížení množství cukrů, striktní limity na používání polotovarů, zákaz dochucování glutamátem a zvýšení obsahu ovoce a zeleniny.

zelenina, rajčata, okurka, salát

Nebudu vás unavovat všemi podrobnostmi, ale jen chci začátkem školního roku apelovat na rodiče. Většina podnětů ke zlepšení výživy našich dětí je logická, vychází z nejnovějších vědeckých poznatků, jenže se moc nedodržuje. Všichni dobře víme, že dítě raději sáhne po čokoládové tyčince a zapije ji slazenou malinovkou, která nikdy neviděla ani jednu malinu.

Strouhaná mrkvička, švestka, kozí sýr nebo celozrnné pečivo – to je nabídka, kterou není tak jednoduché prosadit. Záleží nejen na profesních nutričních organizacích a státu, ale také přímo na nás, co svým ratolestem předvádíme doma a co je učíme jíst a pít.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio