Magazín Experiment: Jak v domácím prostředí odhalit riziková znaménka? A na co si dát pozor při sběru hub?

19. říjen 2024

  • 00:00 Témata magazínu
  • 00:28 Aplikace pro rozpoznávání melanomu
  • 07:39 Rizika sběru hub
  • 09:56 Ochrana lesů před kůrovcem pomocí kamery
  • 13:27 Rozhovor s astronomem Pavlem Suchanem
  • 17:13 Rozhovor s dokumentaristou Michaelem Gärtnerem

Na podzim je dobré nechat si zkontrolovat problematická znaménka na kůži. Začít můžeme před návštěvou dermatologa klidně i sami doma. Stačí si stáhnout některou z aplikací a znaménko vyfotit.

Devětačtyřicetiletý Miroslav se dostal s rizikovým znaménkem k lékaři právě na základě takové aplikace. „Ono to naskenuje znaménko a vyhodnotí vám to, v jakém je to stádiu,“ popisuje. Aplikace Miroslavovi napsala, že jde o začínající proces a je na místě kontaktovat lékaře. Tento výsledek ho vyburcoval k tomu, aby zašel na vyšetření už za dva dny.

Digitální dermatoskopie

„Pohledem oka jsme viděli, že se jedná o rizikový projev. Ale my jako dermatologové samozřejmě ještě více sázíme na dermatoskop, konkrétně na digitální dermatoskopii,“ vysvětluje dermatoložka Monika Arenbergerová, která mu už za chvíli na zákrokovém sále dermatovenerologické kliniky Fakultní nemocnice na Královských Vinohradech v Praze problematické znaménko odstraní.

Obkreslení znaménka před jeho vyjmutím

„Podobně jako tyto aplikace má také umělou inteligenci, a tam bylo jasně ukázáno, že to riziko se pohybuje někde na úrovni 85 procent, že by se mohlo jednat o zhoubný projev. Proto jsme doporučili, aby se toto znaménko vyřízlo,“ pokračuje dermatoložka. Mezitím už sestřička připravuje vše na to, aby mohl zákrok na sále začít.

Před samotným vyříznutím si lékařka znaménko obkreslí. „Těsně kolem toho znaménka si udělám ochranný lem,“ popisuje. Ten vypadá trochu jako oko – uprostřed něj je znaménko, které bude vyřezávat. Následně aplikuje lokální anestezii do kůže. „Bolí to jako včelička,“ hodnotí bolest pacient. Poté už bere lékařka do ruky skalpel a část kůže včetně znaménka vyjme.

„Ten vzorek už dneska bude putovat na histopatologii. Standardně je to histologické vyšetření hotové za 14 dní,“ říká dermatoložka a ránu pomocí několika stehů zašívá.

Na západě jsou aplikace běžné 

„Tento rok vidím první pacienty, kteří využili těchto aplikací na mobilu. Začínají se tomu věnovat, začínají o tom přemýšlet, ptát se na to.“ Například ve Spojených státech nebo na západ od nás jsou tyto aplikace podle dermatoložky Moniky Arenbergerové už využívány zcela běžně.

Čtěte také

„To, co je zajímavé u těchto aplikací, je, že jsou velmi citlivé. To znamená, že ten melanom opravdu většinou najdou. Naopak jsou lehce zatížené falešně pozitivními výsledky. To znamená, že ta aplikace je taková trošku opatrnější. Za rizikové označí tedy i projevy, které třeba z mého pohledu tak rizikové nejsou,“ říká lékařka.

Vedle vyhodcení rizikovosti znaménka také aplikace zpravidla umožňují jeho dlouhodobé sledování. „Ta aplikace mu sama řekne: ‚podívej se ještě jednou na toto místo zhruba za tři měsíce‘ a vyhodnotí, zda se to znaménko změnilo, či ne. A pokud by se změnilo, tak by třeba řekla: ‚ano, tady už je důvod vzhledem té dynamice jít k lékaři.‘“

Rozbor znaménka pana Miroslava nakonec potvrdil, že o zhoubný melanom šlo. Naštěstí byl odhalen v té nejčasnější fázi. „Evidentně se tato aplikace nemýlila. Takové hrubé rozdělení pacientů na ty, kteří jsou rizikoví, a naopak na ty, kteří mohou dál využívat tyto aplikace a sledovat se doma, tak to nám náramně pomáhá, protože nám to samozřejmě ulehčí práci.“

Lékaři v Česku diagnostikují melanom každoročně u přibližně 3,5 tisíce pacientů. I přes pokroky v léčbě na něj 400 lidí za rok umírá. Klíčové je přijít k lékaři včas.

autoři: Andrea Skalická , krt
Spustit audio

Související