Magazín Experiment: Jak se měří výtěžnost lesa v 21. století? A budou moct těhotné monitorovat tep miminka i doma?

16. březen 2024

  • 00:00 témata magazínu
  • 00:43 3D model lesa
  • 05:13 rozhovor s Michalem Kurucem
  • 09:18 zavinovačka pro magnetickou rezonanci
  • 13:12 monitorovací pás pro těhotné ženy
  • 17:12 rozhovor s Amy Edmondson

Šuplera, metr, mnoho času a velká tolerance vůči nepřesnostem. To je už přes sto let základní vybavení lesníka, který chce zjistit, kolik má v lese dřeva. To se ale podle brněnských vědců brzy změní. Vyvíjejí totiž software 3D Forest, který to zvládne rychleji a přesněji. Potřebuje k tomu skener, dron a počítač. Umí toho ale mnohem víc. 

„Když chceme vypočítat, kolik je v lese dřeva, tak se po 150 let využívají tyto starší metody,“ ukazuje Martin Kruček z Výzkumného ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví, který si do lesa u brněnských Soběšic přinesl metr a velikou šupleru. S jejich pomocí se změří průměr stromů a podle toho se vypočítá, kolik je tady dřeva.

Okolo nás jsou ale tisíce stromů, což znamená, že taková práce zabere obrovské množství času. „Je to náročné a samozřejmě pořád je tady určitá míra nepřesnosti,“ vysvětluje Martin Krůček, proč je využití technologie laserového skenování pro správce lesa revoluční.

Posledních sto padesát let lesníci zjišťují množství dřeva v lese šuplerami. Martin Krůček to chce změnit

Ze země i ze vzduchu

Nejprve je potřeba umístit v lese asi 20 centimetrů široké zařízení tvaru kvádru, který má uprostřed malý válec. „Je to rotující zrcátko, které nasnímá celý les,“ doplňuje vědec a zapíná přístroj, který si na přinesl v batohu.

„Skener pomocí tohoto rotujícího zrcátka vysílá laserový paprsek do všech směrů – 360 stupňů – a zaznamenává i návraty paprsku. Změřena je tím vzdálenost od skeneru a úhel, pod kterým byl paprsek vyslán. To znamená, že výsledné mračno je dokonalá 3D reprezentace našeho okolí.“

Kromě skeneru Martin Krůček používá také dron. Ten nastoupá do předem naplánované výšky a oskenuje celý les. Rozdíl ve využití obou skenovacích postupů je v kvalitě získaných dat. Zatímco dron se hodí spíše na snímkování velkých ploch, pozemní skener je vhodný pro přesnější měření v konkrétním místě.

Martin Krůček s dronem skenuje les. Vpravo pozemní skener, vlevo dron

Digitální les

Na terénní část výzkumu navazuje analýza naměřených dat. Za tímto účelem ve výzkumném ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví vyvinuli software 3D Forest.

„Primárně slouží ke zpracování zdrojových dat, která nasbíráme v lese – včetně země, včetně veškeré vegetace. Z nich umíme udělat 3D model lesa,“ potvrzuje Kamil Král u monitoru, na kterém si prohlížíme výsledky dnešního měření. Z celého lesa vidíme jen stromy, zeminu software vymazal. Každý strom je odlišený vlastním barevným odstínem.

Kamil Král vyvíjí software 3D Forest, který vytváří digitální modely skutečného lesa

3D Forest toho ale umí mnohem víc než jen spočítat, kolik dřeva je v okolí. „Umíme měřit vztahy mezi korunami. Pracujeme teď má analýze šíření světla, jak který strom stíní svému sousedovi,“ přibližuje výzkumník. Dá se tak nasimulovat třeba i to, jaký vliv na okolí by mělo pokácení konkrétních stromů.

Od vědy k praxi

Ani software 3D Forest ale zatím není dokonalý. Vědcům proto v jeho vývoji pomáhá student Vysokého učení technického v Brně Filip Šalomon.

„Při měření může docházet k chybám, například když je v lese mlha nebo když se listy po dešti moc lesknou. A proto si skener myslí, že někde je strom, zatímco tam není,“ vysvětluje. „Tyto chyby jsou přirozenou součástí skenu a já se snažím, aby algoritmy uměly šum rozpoznat a obejít ho.“

Čtěte také

První verze softwaru už je hotová a zadarmo. Hodí se ale spíše pro vědce než pro lesníky. Například Mendelova univerzita a Centrum dopravního výzkumu s ní právě letos začínají zkoumat, do jaké míry stromy fungují jako zvuková bariéra okolo silnic.

Vědci teď vyvíjejí novou verzi softwaru a věří, že do deseti let ji budou běžně používat i lesníci v praxi.

autoři: Michal Šafařík , and
Spustit audio

Související