Lukáš Bauer

26. březen 2008

Hostem středečního Dopoledního Radiožurnálu byl první český vítěz Světového poháru běhů na lyžích Lukáš Bauer. S moderátorkou Lucii Výbornou mluvili o začátcích závodění, o zisku Křišťálového glóbu pro nejlepšího běžce na lyžích, o motivaci k vrcholovému závodění i dalších plánech. Řeč přišla také na rodinu, která je závodníkovi velkou oporou. Ve čtvrtek 27. března bude hostem filmový producent a ředitel Febiofestu Fero Fenič.

V úvodu rozhovoru Lukáš Bauer hovořil s Lucií Výbornou o svých začátcích ve vrcholovém závodění. Přechod z juniorské kategorie do kategorie dospělých je podle něj hodně náročný. "Já si myslím, že každý závodník rok od roku doufá, že bude lepší. I když vás připravují na to, že ten přechod do kategorie dospělých je hodně náročný, tak doufáte, že vám se to podaří, že budete výjimka. Samozřejmě jsem si to myslel i já. Když jsem se ihned dostal do dospělé reprezentace ČR, byla to čtyřicátá místa až padesátá místa. Minimálně dva roky závodníkovi trvá než se začnou prokousávat dopředu," připomněl své začátky Lukáš Bauer.

Během Tour de Ski bylo podle Lukáše Bauera velmi žhavé téma spojení jeho osoby s dopingem. "Dá se říct, že od poslední etapy, kdy jsem vyhrál celý tento seriál, tak od té doby byly na toto téma už pouze jeden či dva dotazy až do konce sezony a nemám s tím sebemenší problém. Samozřejmě mě mrzelo, že jakmile začne sportovec vyhrávat závody, okamžitě jsou dohady, zda to není díky dopingu a hledají se senzace. Já jsem si ale stanovil strategii, že nehodlám s takovými fámami bojovat. Jsou lidi, kteří vám věří a jsou lidi, kteří vám věřit nebudou i když je budete stokrát přesvědčovat. Za mnou stojí mnoho dopingových kontrol - během letošní sezony 15 nebo 20 - a všechny byly negativní. A to mluví za vše," dodal Bauer.

Lukáš Bauer podle svých slov ročně natrénuje desítky tisíc kilometrů. "Obsahuje to zhruba 900 hodin čistého času tréninku, kam se započítává i regenerace typu sauna či masáže. Ta je hodně nezbytná. Nejvíc se využívá běh, kolo, kolečkové lyže. Naběhám přes 1500 km ročně. Čistě jenom ,nalyžuji' kolem pět a půl tisíce kilometrů. V letních měsících trénuji třikrát denně - ty maxima jsou kolem sedmi až osmi hodin čistého času denně," přiblížil Lukáš Bauer náročnost tréninku.

Záznam celého rozhovoru s Lukášem Bauerem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.