Lucie Seifertová

11. leden 2011

Je malířka a výtvarnice, sama o sobě tvrdí, že jí učarovala historie, a posluchači ji pravděpodobně znají především díky televiznímu seriálu Dějiny udatného českého národa, za nějž dostala cenu Elsa. O kom je řeč? O výtvarnici Lucii Seifertové, které své otázky v úterý pokládala Lucie Výborná.

Seriál, který si během jeho vysílání stihla oblíbit řada televizních diváků, se začal vysílat před rokem, v lednu 2010. Vše začalo lovci mamutů, aby se seriál dodneška dostal až do doby Jiřího z Poděbrad. A Lucie Seifertová by podle svých slov byla ráda, pokud by se jí podařilo děj dovést až do současných dnů. „Ráda bych navíc, aby se v seriálu objevila i vize budoucnosti, stejně jako je tomu v knize,“ upozorňuje výtvarnice na ilustrovanou knihu, která se stala předobrazem historického seriálu.

Ten, kdo seriál Dějiny udatného českého národa vidí, před sebou má vtipný a zároveň poučný pořad, jehož jednotlivé díly se vejdou do tří minut. Jaká práce se však za těmito třemi minutami vlastně skrývá? „Každý díl má svá specifika,“ hodnotí výtvarnice. „Některé jdou velmi rychle, jiné naopak. A čím víc se dostáváme do současnosti, tím více ztuha to jde. V tomto smyslu bylo nejhorší baroko.“

Přestože je seriál koncipován jako populárně-vzdělávací, radost z něj mají i historikové. „Z reakcí historiků jsem nadšená, nejsou zas až tolik kritičtí, jak jsem se obávala. Samozřejmě každý historik má své oblíbené období a v konkrétním dílu mu může něco scházet,“ krčí rameny Lucie Seifertová.

Výtvarnice Lucie Seifertová během rozhovoru

I proto je zvědavá, jak odborníci přijmou její tříminutovou verzi událostí z doby národního obrození. Jak se vlastně od dob její školní docházky změnil její postoj právě k národním buditelům? A kolik lidí se na seriálu podílí? I to se od Lucie Seifertové dozvíte v záznamu celého rozhovoru. A otázky, které jí Lucie Výborná položila, se netýkaly pouze seriálu Dějiny udatného českého národa. Proč se vlastně její postava golema z leporela podobá jejímu manželovi? A odkud čerpá nápady na další práci? Vše si poslechněte v audioarchívu Radiožurnálu.

Záznam celého rozhovoru s Lucií Seifertovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: als
Spustit audio