Lucie Seifertová

17. březen 2008

Hostem pondělního Dopoledního Radiožurnálu byla výtvarnice a ilustrátorka Lucie Seifertová, nositelka několika prestižních cen, a to hlavně za knihu Dějiny udatného národa českého. S moderátorkou Lucií Výbornou si povídala o připravovaném kresleném seriálu pro Českou televizi, co ji vůbec přivedlo k malířství a podnikání dvou bývalých bohémů. V úterý bude hostem Vladimír Smejkal, odborník na počítačovou kriminalitu.

Proč Lucie Seifertová stála tolik o to stát se malířkou? "Nic jiného mě asi nenapadlo. Vždycky jsem chtěla ilustrovat knížky," uvedla výtvarnice a zavzpomínala na bohémský život ve svém ateliéru v pražských Radlicích. V době, kdy pracovala pro dětský časopis To jsem já, vydala svou první autorskou knihu Tajemná Praha. Pak následovaly knihy O hradech a zámcích, o Pražském hradě nebo Dějiny udatného národa českého.

Právě tuto knihu vydali se svým partnerem a zpěvákem Pančem - civilním jménem Petr Prchal - sami. Tím se dva bohémové stali podnikateli. "Strašně moc jsme se báli. Když si na to vzpomenu, tak to už nechápu, že jsme se tak báli. Asi by mě ten strach přemohl," svěřila se Lucie Seifertova a doplnila, že nebýt Panča, sama by do toho nešla. "Byl to pro mě krok do neznáma. Jako bych překročila svůj stín."

Lucie Seifertová v současné době připravuje pro Českou televize animovaný seriál podle vlastní knihy Dějiny udatné národa českého. "Pracuje se na tom. Tento rok by mělo být hotovo prvních deset dílů, další rok už třicet a ten zbytek za dva roky," dodal malířka.

Záznam celého rozhovoru s Lucií Seifertovou si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: vij
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.