Lidové domky ve Vrchlabí jsou jako tři mušketýři

3. listopad 2012
Po Česku

V dalším dílu našeho seriálu Po Česku vás zveme do Podkrkonoší. K vidění je tam ledacos, i když ještě zdaleka nenastala zimní sezóna!

„Nacházíme se na takzvaném Kostelním náměstí, kde byl původní střed města. Jsme v historických domcích, které jsou ukázkou nejstarší zástavby města Vrchlabí,“ popisuje historik zdejšího Krkonošského muzea Jiří Louda.

„Jde o architekturu na polovině cesty mezi městem a venkovem. Domky byly roubené, poloroubené, zděné i hrázděné,“ dodává.

Mimochodem, s těmi domy je to jako s mušketýry. Byť se dochovaly jen tři, jsou dnes čtyři. Ten čtvrtý s hrázděným štítem byl dostavěn jako volná replika před dvěma lety. A ony tři náleží mezi nejstarší lidové stavby v Krkonoších.

V jednom z nich se dochovala deska z borového dřeva s letopočtem 1623. Domky patřily ve své historii zejména řemeslníkům a obchodníkům, čemuž odpovídá i jejich vzhled.

Ten čtvrtý s hrázděným štítem byl dostavěn jako volná replika před dvěma lety

„Domky se do náměstí obracejí svou štítovou stranou, pod štítem je podloubí. To původně sloužilo k tomu, aby v něm řemeslníci nebo obchodníci vyložili své zboží,“ dozvídám se.

Pak už vstupujeme do domku s číslem popisným 224. V přední místnosti, odkud se okny hledí do podloubí, zve k prohlídce expozice věnovaná historii města. „Vidíme tu archeologické nálezy, například kopii zakládací listiny Ferdinanda I.,“ říká můj průvodce.

Tento Habsburk Vrchlabí – nebo vlastně tenkrát Hohenelbe – v roce 1533 povýšil na horní město a do znaku mu dal mlátek a želízko. Městečko se totiž stalo střediskem těžby rud v širokém dalekém okolí.

Ale pojďme dál. Můj průvodce Jiří Louda je autorem knihy Zmizelé Vrchlabí, a tak může vyprávět o každém předmětu, který je v historických domcích k vidění.

Model štítových domků uvnitř muzea

„Vidíme například prapor z revolučního roku 1848 a modely už zaniklých vrchlabských staveb pololidového charakteru. Zapomenout nemůžeme ani na řemeslnou minulost města. Staré cechy tu připomínají stará vitrážová okna z radnice, kde vidíme symboly jednotlivých řemesel,“ ukazuje Jiří Louda.

Dobu poměrně nedávnou tu připomenou třeba elektronky vyráběné do rozhlasových přijímačů v kdysi slavné Tesle Vrchlabí.

Víte, čím je typický lidový nábytek z Podkrkonoší? Nejen to se dozvíte v nedělním výletu Po Česku.


Zobrazit štítové domky ve Vrchlabí na větší mapě

Spustit audio