Létající, bez volantu i pedálů. Ženevský autosalon představuje auta budoucnosti

Není ani malé, ani velké. Nemá volant ani pedály, a přesto jede. Přesně takové vozítko představila jedna z automobilek na ženevském autosalonu jako ideální auto budoucnosti pro řidičky. Ve velké hale vystavují hodně zvláštních modelů, ale jen jedno z nich bylo obklopené převážně ženami.

Zakulacený koncept Toyoty s designovým žlutočerným otočným křeslem je určený především pro ženy. A nemá žádný volant ani pedály.

„Pedály bývají mnohdy překážkou, aby žena mohla řídit s obuví, která jí vyhovuje a líbí se jí. Bez pedálů se s podpatky řídí daleko lépe,“ vysvětluje Martin Peleška z českého zastoupení Toyota. V podobném autě by podle něj ženy mohly jezdit už za patnáct let. Téměř všechny automobilky se zaměřují na samořiditelná auta.

Ženevský salon ukazuje i technologické noviny. Například Airbus přišel s létajícím dronem, které, když přijede ke koloně, tak se modul zvedne a dvoučlennou posádku dokáže odnést, aby byla na místě včas. Jde o takzvané létající auto a start tohoto projektu v provozu se odhaduje na 2024 až 2027.

Pohonem budoucnosti je elektromobil

Ženevský autosalon se věnuje nejenom novým trendům, ale třeba také tím, na jaký pohon budou vozidla v budoucnu jezdit.

„Klasické spalovací motory, hlavně benzinové, budou ještě nejméně deset až patnáct let v osobních autech dominovat, ale pohonem budoucnosti je podle většiny automobilek elektromobil, který si bude elektřinu vyrábět sám, tedy s palivovým článkem na vodík, “ říká reportér Jan Říha s tím, že k tomu je potřeba vybudovat odpovídající síť vodíkových čerpacích stanic, což bude trvat desetiletí.

autoři: jař , prh
Spustit audio