Leoš Šimánek

26. červenec 2011

Leoš Šimánek má povolání, kterým by se chtěli živit mnozí z nás. Je totiž profesionálním cestovatelem. O riziku, které s sebou cestování přináší, ale i o fotografování zvířat nebo o jeho rodině si s ním povídala moderátorka Lucie Výborná.

„V mládí jsem nemohl cestovat, a tak jsem alespoň snil,“ popisuje v úvodu rozhovoru Leoš Šimánek. Až později se ze stavebního inženýra stal profesionálním cestovatelem. „Cestování mě živí, ale je to především koníček,“ vysvětluje s tím, že uživí svou rodinu, ale současně dodává, že jedna cesta vydělává i na následující expedici.

Své manželce slíbil, že se pokusí minimalizovat riziko při svých cestách. „Můžete si cestu dobře promyslet, mít s sebou dobrou techniku, vysílačku nebo třeba satelitní telefon,“ vyjmenovává možnosti, které zvýší bezpečnost cestovatele. „Důležité jsou i pořádné mapy, do některých míst i zbraň proti divokým zvířatům,“ dodává.

Zbraň však nikdy nepoužil. A to i přesto, že s oblibou fotografuje medvědy. „Když medvěd chytá lososy, neobává se o svou kořist, proto je fotograf relativně v bezpečí,“ uvádí příklad Leoš Šimánek. „Všechna zvířata navíc brání mláďata. To je také třeba vědět,“ zmiňuje na závěr.

Cestovatel Leoš Šimánek s moderátorkou Lucií Výbornou

Kolik profesionálních cestovatelů bychom našli v Česku? A je dobré brát s sebou na cestu domácí zvířata? Jak se vlastně plánují expedice, kterých se má zúčastnit celá rodina? I na tyto otázky Leoš Šimánek odpověděl. Pokud jste rozhovor neslyšeli, můžete si ho poslechnout v iRadiu.

Záznam celého rozhovoru s Leošem Šimánkem a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio