Leo Kustoš

29. září 2009

Třicet pět let - tolik roků právě dnes uplynulo od chvíle, kdy v éteru Československého rozhlasu poprvé zazněl pořad, který v současnosti do vysílání neodmyslitelně patří - Zelená vlna. A stejně dlouhá doba uběhla i od chvíle, kdy posluchači poprvé uslyšeli dnes už legendární hlas Lea Kustoše. Ten dnes na první vysílání Zelené vlny vzpomíná se slovy: "Byla to zaprvé velká radost, zadruhé velká obava, jak budou posluchači reagovat." Ve středu 30. září bude hostem lékař Tomáš Kozák.

Dokud bude provoz na našich silnicích, do té doby budou řidiči potřebovat dopravní informace, domnívá se Leo Kustoš. A podobně ke spuštění Zelené vlny on a jeho spolupracovníci přistupovali i před pětatřiceti lety: "Doufali jsme, že se Zelená vlna bude vysílat navždy."

Z jakého důvodu se vůbec o dopravním zpravodajství v Českém rozhlase začalo uvažovat? "Původní úmysl byl požadavek dopravní policie, aby rozhlas pomohl zvládnout rekreační dopravu v pátek a v neděli. Vzhledem k tomu, že motorismus se v 70. letech rozmáhal, bylo třeba navázat kontakt mezi řidiči a policisty," vysvětluje Leo Kustoš.

Navzdory obvyklému tvrzení, že každý začátek bývá lehký, vzpomínal Leo Kustoš také na výtky, které se po spuštění dopravního vysílání začaly z mnohých stran ozývat:

"Někteří namítali, že poslech rozhlasu bude odvádět pozornost od řízení, že si řidiči v autě pustí nahlas rádio a neuslyší výstražné signály záchranek, policie a podobně. Poradili jsme se tedy s dopravními psychology a provedli jsme vlastní výzkum veřejného mínění, abychom zjistili, co si o tom myslí řidiči a ostatní účastníci silničního provozu. A je třeba říct, že ohlasy byly velmi pozitivní."

Z Německa, Rakouska, Velké Británie i Spojených Států - z dopravního vysílání těchto zemí čerpali Leo Kustoš a jeho kolegové ze Zelené vlny inspiraci, jak vytvořit pořad pro motoristy. Nejen na to však Leo Kustoš mezi desátou a jedenáctou hodinou zavzpomínal.

Mimo jiné měl možnost porovnat své zkušenosti také s vedoucím současné motoristické redakce Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Janem Říhou. Zajímá-li vás, jakými změnami Zelená vlna za 35 let prošla, poslechněte si záznam celého rozhovoru v Rádiu na přání.

Záznam celého rozhovoru s Leo Kustošem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: als
Spustit audio