Léčba pomocí protilátek bude pro rizikové pacienty dostupná už při pozitivním antigenním testu. Brání rozvinutí těžké formy covidu-19

13. září 2021

Praktičtí lékaři se budou řídit novými pravidly, jak pečovat o pacienty s covidem. Ty rizikové budou posílat na léčbu monoklonálními protilátkami už na základě pozitivního antigenního testu. Protilátky podávají pacientům ve větších nemocnicích infuzí. „Novinka je, že budeme moci indikovat protilátky bez nutnosti potvrzení testem PCR, což zrychlí a zvýší dostupnost monoklonálních protilátek,“ vysvětluje praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.

Čtěte také

O indikaci protilátek rozhoduje praktický lékař, případně ambulantní specialista či lékař chronických onemocnění pacienta. Ten vystaví žádanku, na základě které ho odešle na infuzi.

„Je ovšem nutná domluva s přijímacím zařízením kvůli bezpečnému převozu. Nemocného může odvézt očkovaná rodina nebo si lze objednat infekční sanitku,“ upozorňuje Ludmila Bezdíčková.

Pro koho se léčba hodí?

Léčba je určena pro pacienty, u nichž se rozvinou příznaky choroby a hrozí jim přechod do těžké formy onemocnění s nutností hospitalizace.

Je vhodná u starších lidí a těch, kteří mají kardiovaskulární nebo nádorové onemocnění, případně trpí obezitou. „Ale musí být indikována časně, jen tehdy je její účinek maximální,“ dodává lékařka.

Pacienti mají lékaře nejprve zkontaktovat na dálku a domluvit se na dalším postupu. „Lehké případy budeme odesílat do odběrových míst na test. Ty rizikové ale chceme vidět co nejdříve,“ zdůrazňuje lékařka. Pacienti se budou objednávat na čas, aby se zajistil bezpečný chod ordinací.

Čtěte také

Dvakrát šedesát minut a domů

Samotná infuze potrvá asi 60 minut, další zhruba hodinu zůstane pacient v zařízení na pozorování. Poté se vrátí do domácího prostředí. Síť dostupných zařízení s léčbou je široká a bude se rozšiřovat.

Brno a Motol nakoupily dohromady 12 tisíc dávek Regeneronu za 720 milionů korun, část prodaly dalším nemocnicím. Praktičtí lékaři budou mít informace o tom, ve kterých zařízeních je léčebná látka dostupná.

autoři: Kateřina Součková , Janetta Němcová , Jiří Chum ,
Spustit audio

Související