Ladislav Smoljak

19. březen 2009

Dnešní host baví díky postavě Járy Cimrmana publikum bez rozdílu generací už přes čtyřicet let. Filmový a divadelní režisér, herec a scenárista Ladislav Smoljak mluvil nejen o Cimrmanovi, ale i o stavu společnosti a politické scéně. Upřímnost si podle svých slov může dovolit: "Politici na nás nemůžou, protože naše divadlo není závislé na státu ani na dotacích. My jsme závislí jenom na tom, jestli se líbíme lidem a jestli oni přinesou do divadla peníze." V pátek 20. března bude hostem genetik Jan Hejátko.

"Když jsme začínali, tak jsme si mysleli, že děláme divadlo, které nás bude bavit a že budeme mít takového svého koníčka, který vydrží rok, dva nebo tři. V čtyřicetiletou tradici jsme opravdu nedoufali," říká Ladislav Smoljak o fenoménu divadla Járy Cimrmana.

Cimrman je nedílnou součástí života svých autorů už několik desítek let. Netoužili ho někdy sprovodit ze světa? "O tom jsme nikdy neuvažovali, protože on nás ten Cimrman pořád baví, ale už nás příliš nebaví to, že když kamkoliv přijedeme, tak se nás místní tisk ptá na vztah Cimrmana k místu, kde zrovna jsme nebo co by řekl k politice. To jsou otázky, které nám jsou nepříjemný, protože se stále opakují. V takových chvílích bychom se Cimrmana rádi zbavili, protože já se třeba bavím rád o politice jako Smoljak a nikoliv jako Cimrman. Na jevišti to ale stále funguje."

Nejnovější inscenace Cimrmanů České nebe měla premiéru v říjnu loňského roku a od té doby měla již neuvěřitelných sto repríz. Přestože je České nebe avizované jako konečná tečka za plejádou her s Járou Cimrmanem, Ladislav Smoljak dal všem příznivcům "největšího Čecha" alespoň malou naději: "My máme podezření, že je to naše poslední hra, ale na jistotu to říct nemůžeme."

Ladislav Smoljak má za sebou nejen stovky vyprodaných repríz v divadle, ale i úspěšné filmové režie. Poslední film - Nejistou sezónu - ale natočil na konci osmdesátých let. Proč už ve filmové kariéře nepokračuje? "Nějak jsem ztratil schopnost se orientoval v nové situaci a nakonec jsem zjistil, že mě už přestaly těšit takové ty administrativní a šéfovské starosti, které okolo filmu jsou. Najednou se mi začalo víc líbit v divadle, takže jsem založil ještě jedno - Studio Láďa."

Ladislav Smoljak rozebíral s moderátorkou Lucií Výbornou i aktuální politická témata, včetně případu Krakatice. Vysvětloval také, proč se mu nelíbí tuzemské zpravodajství nebo jaké důvody měl k odmítnutí nabídky kandidovat na senátora. Všechny odpovědi dnešního hosta naleznete v Rádiu na přání.

Záznam rozhovoru s Ladislavem Smoljakem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: peč
Spustit audio