Kulatá výročí i rozdělená společnost. Co vše chystá Radiožurnál v roce 2019?

1. leden 2019

Osmičkový rok přinesl mnoho výročí, ani rok 2019 nezůstane pozadu. Jak ale říká ředitel zpravodajství Jan Pokorný, vysílání Radiožurnálu nebude jen takové kalendárium. „Budeme držet prst na tepu života,“ říká v rozhovoru s moderátorem Petrem Králem. A jeho slova potvrzhuje i šéfredaktor stanice Ondřej Suchan.

Radiožurnál si připomene demonstrace během Palachova týdne v roce 1989, výročí nacistické okupace, pozastaví se rovněž nad srpnem 1969. A samozřejmě nevynechá 30. výročí listopadové revoluce.

Pět hostů Lucie Výborné za rok 2018 – poslechněte si vybrané rozhovory celé

Lucie Výborná

Poslouchali jste na Silvestra dopolední výběr hostů Lucie Výborné a chcete slyšet celé rozhovory? Nebo vás zajímá, kteří hosté dokázali naši moderátorku poučit i pobavit? Zde je najdete všechny pohromadě ve zvuku i na videu!

„Pro nás je velmi vzrušující téma, o kterém se hodně mluví – rozdělená společnost. A jestli je někde hmatatelný důkaz toho, že se česká společnost dokázala rozdělit, tak to byl bezesporu ten rok 1969,“ vysvětluje Jan Pokorný.

A Ondřej Suchan připomíná, že rozdělená společnost je pojem, který není jenom v Česku – jde o problém celého západního světa. „Máme základní úkol pokusit se vysvětlit, proč se tak vlastně děje,“ říká.

Tím druhým ambicióznějším cílem je pokusit se, aby jednotlivé skupiny mohly nahlédnout do mozků ostatních skupin a dokázaly spolu lépe komunikovat. „Pokusíme se především ten stav popsat,“ dodává.

Jan Pokorný rovněž připomíná, že tým Radiožurnálu chce pracovat důkladně, nikoliv na základě emočních výkřiků nebo klišé. „Nechceme to úplně zjednodušit, že tady někde je pražská kavárna a támhle někde je venkovská hospoda,“ uzavírá.

autoři: Petr Král , prh