Kryštof Hádek

20. listopad 2009

Původně se castingu na připravovaný film 3 sezóny v pekle účastnil kvůli úplně jiné roli. Zaujal však natolik, že získal roli hlavní. Herec Kryštof Hádek teď zažívá velmi plodné filmové období - po pokračování úspěšné komedie Bobule jde do kin právě tento jeho nový film, volně inspirovaný životem a dílem filozofa a spisovatele Egona Bondyho. Především o něm, ale také například o svých hereckých začátcích nebo o studiu herectví v Anglii si Kryštof Hádek povídal s Danielou Karafiátovou. V sobotu 21. listopadu bude hostem bývalá světová tenisová jednička Stefan Edberg.

"Předlohou pro příběh byla Bondyho kniha Prvních deset let, což jsou jeho deníky. Je inspirovaný vztahem Bondyho a Honzy Krejcarové. Moje postava je však opravdu hodně vzdáleně inspirovaná předlohou, takže znalec Bondyho osobnosti a jeho díla tam najde nějaké souvislosti, odkazy, ale je to spíš volná inspirace," vysvětluje Kryštof Hádek.

Kromě zmiňovaných deníků herec při přípravě na roli přečetl i některé Bondyho hry nebo Hrabalovu knihu Něžný barbar, ve které postava Egona Bondyho také figuruje. Kromě čtení se však na natáčení připravoval i fyzicky.

"Věděl jsem, že to bude náročné, protože natáčecích dní bylo hodně - asi 51 - a já jsem jich měl většinu, takže jsem chtěl být fit. Zároveň tam byly i určité obnažené scény a navíc v době po válce byli lidé hubení a šlachovití, takže jsme se na to museli všichni i fyzicky připravit," prozrazuje Kryštof Hádek.

Film vznikal v České republice, ale na natáčení se podíleli i zahraniční herci. Kryštof Hádek, jak sám říká, nemá s mezinárodním složením filmového štábu žádné problémy. Bez komplikací se vyrovnal i s tím, že jeho hereckou partnerkou byla polská herečka Karolina Gruszka.

"Jazyková bariéra nebyla, protože oba mluvíme celkem plynule anglicky, takže jsme se mimo natáčení bavili anglicky. Na place ona říkala svoje repliky v polštině a já v češtině. Oba jazyky jsou si přeci jen dost podobné, a když jsem se připravoval, tak jsem si přečetl její repliky i v češtině, a pak jsem rozuměl všechno," popsal herec.

Danielu Karafiátovou zajímalo například i to, kde všude se film natáčel nebo jak je Kryštof Hádek spokojen s výsledkem. Řeč však přišla také na hercovy začátky včetně jeho dětství v Dismanově rozhlasovém dětském sboru nebo na to, proč se rozhodl pro studium herectví v Anglii a jaké zkušenosti si z něj odnesl.

Kryštof Hádek ve vysílání pátečního dopoledního Radiožurnálu také zavzpomínal na svoji účast na natáčení filmu Tmavomodrý svět nebo komedie Bobule. Jeho odpovědi na otázky Daniely Karafiátové i posluchačů si můžete poslechnout v záznamu celého rozhovoru.

Záznam celého rozhovoru s Kryštofem Hádkem i s dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

Po skončení vysílání Kryštof Hádek ještě na chvíli usedl ke klávesnici počítače, aby si přečetl pozdravy od posluchačů a odpověděl na některé jejich zajímavé dotazy.

autor: and
Spustit audio