Kromě horských oblastí a centra Marrákeše není problém po Maroku cestovat, popisuje český velvyslanec

11. září 2023

Celé vesnice srovnané se zemí a poničené historické centrum Marrákeše, které je zapsané na seznamu světového dědictví UNESCO. Maroko se vzpamatovává ze zemětřesení, které zemi zasáhlo v noci na sobotu. Zahynulo při něm nejméně 2 100 lidí. Otřesy postihly také desítky Čechů. Nikdo z nich by ale neměl být zraněný. Připraveni pomoci zůstávají čeští hasiči. Hostem Ranního interview je český velvyslanec v Maroku Ladislav Škeřík.

Kdy by tým českých záchranářů mohl odletět do Maroka? 

Čtěte také

Bohužel nemůžu říct, kdy odletí, protože situace je komplikovaná. Maroko oficiálně nepožádalo nikoho o pomoc, má své týmy záchranářů, kteří aktivně pracují. A systém v Maroku je docela dobře propracovaný. Problém je, že většina obětí je v horách v těžko dostupných terénech, a když proběhlo zemětřesení, zapadaly silnice, které vedou k horským vesnicích. Vláda pracuje intenzivně na tom, aby silnice zprovoznila.

Stejně tak jako český hasičský tým je připraven přijet, i řada evropských zemí má připravené týmy. Bohužel do večera se nám nepodařilo získat souhlas s příletem letadla, ale i řada evropských zemí nedostalo povolení k přeletu zřejmě proto, že se k těmto nejvíce postižených oblastí nelze dostat.  

Jak vypadá situace v Maroku? Je možné nyní cestovat do Maroka? Poslechněte si celý rozhovor.

autoři: Petr Král , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.