Kritizujeme sociální výdaje tam, kde se zneužívají. Podpora rodičů je konzervativní hodnota, tvrdí poslanec ODS

Poslanecká sněmovna se ani napočtvrté nedostala k hlasování o daňovém balíčku. Neúspěchem skončila i ranní mimořádná schůze týkající se navýšení rodičovského příspěvku. Proč opozice blokuje zvýšení spotřební daně z alkoholu a tabáku? A kde se podle ní dají najít peníze na podporu rodičů? Tomáš Pancíř se ptal ekonomického experta ODS, poslance Jana Skopečka.

Ministryně financí Alena Schillerová podle Skopečka přišla s balíčkem na poslední chvíli. „Považuji za nezodpovědné, že koalice protlačila návrh státního rozpočtu, který už počítá s penězi z navýšení daní,“ řekl. Protože ODS svým voličům slíbila, že daně se nebudou zvyšovat, tříhodinové proslovy svých kolegů z opozice nepovažuje za obstrukce.

Čtěte také

Podobným způsobem – tedy zdržováním – zamezila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová schválení navýšení příspěvku pro rodiče. Kvůli němu opozice svolala mimořádnou schůzi Poslanecké sněmovny. V čem poslanec vidí rozdíl? „My zdržujeme zákon, který má z občanů vytahat víc peněz. Navíc o něm nepanuje shoda, pro je pouze vládní většina. Na potřebě navýšení příspěvku rodičům se shoduje celá poslanecká sněmovna,“ vysvětluje.

Podpora rodičů je podle něj ve shodě s pravicovým programem ODS: „Kritizujeme sociální výdaje tam, kde se zneužívají. Podpora rodiny je výsostně konzervativní hodnota. A zatímco inflace a náklady na život nestále rostou, příspěvky rodičům se nezvýšily už řadu let.“

Kde na ně chce ODS vzít peníze, když odmítá navrhovaný daňový balíček? „Štve mě, že se vydávají desítky miliardy korun na dotace soukromým podnikatelům, protože to křiví trh. Také se za dobu vládnutí ANO zvýšil počet státních zaměstnanců, aniž by se zvýšila kvalita služeb. Slevy na jízdném a celá řada výdajů by se dala škrtnout, abychom měli vyrovnaný rozpočet – přestože bychom zvýšili rodičovskou,“ uzavírá.

autoři: Tomáš Pancíř ,
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.