Krabí hostina v jihokorejském stylu

Víte, odkud pocházejí nejlepší krabi ve východní Asii? Z ostrova Jonpchjong, který se nachází na sporné námořní hranici mezi Severní a Jižní Koreou. Kvůli nedávnému dělostřeleckému útoku komunistických jednotek si ovšem milovníci této vyhledávané delikatesy musí nějakou dobu nechat zajít chuť.

Nízký stůl je bohatě prostřen. Můj hostitel do vroucího kotlíku stříhá jedno chapadlo chobotnice za druhým, z vody na mne občas vykoukne i rybí očko. Jako předkrm si však ještě dáváme samkjopsal, osmahlou slaninu. K té pravé večeři na Jonpchjongu tak nyní chybí jediné. Není to kimčchi – zelí, bez kterého se v Koreji ani nenasnídáte. To mám už dávno na talíři. Nejoblíbenější pochoutkou jsou klepetnatci nazývaní kumouuri.

„Je to tu proslulé právě modrými kraby, kteří jsou i kvůli tomu v této oblasti dražší než kdekoli jinde. Jsou totiž mnohem větší a tučnější a většina zákazníků přijíždějících na rybí trh v Inčonu ani jiné nechce. V uplynulých týdnech však vzhledem k útoku Severokorejců a následnému zastavení lovu žádné neseženete. Má to pochopitelně tvrdý dopad i na místní ekonomiku,“ vysvětluje mi Pak Sung-i, zatímco nám dolévá další sklenku rýžového alkoholu sodžu.

Tělem se mi rozlévá příjemné horko, navíc teplo sálá i zespodu. Sedíme totiž na vyhřívané podlaze zvané ondolu. Úžasný to staletý korejský zvyk! V místnosti panuje přátelská atmosféra, žaludky se nám pěkně plní, ale určité napětí je ve vzduchu stále cítit. A samozřejmě i obavy.

Pak Sung-i přidává na talíř jednu místní specialitu po druhé

Všichni přesto doufají, že severokorejský útok se nebude opakovat, protože na klidu zbraní jsou obyvatelé Jonpchjongu – myslím pochopitelně civilisty – životně závislí. Konkrétně na příští lovecké sezóně, která začíná už v dubnu a potrvá do června. Každý na ni čeká jako na smilování a věří, že přinese oživení a zároveň přispěje ke snížení finančních ztrát.

Pro srovnání – v listopadu 2009 rybáři dodali na trh téměř 160 tun krabů, vloni za stejné období zhruba pětinu. Přitom krabi z Jonpchjongu jsou ti nejžádanější. „Mají mnohem chutnější maso. Žádní jiní krabi se jim nevyrovnají a Korejci to velmi dobře vědí,“ zdůvodňuje Pak Sung-i a dodává, že krabi se vykupují v přepočtu zhruba za 250 korun za kilo. V restauraci za ně ovšem zaplatíte několikanásobně víc.

Napadlo mne, že za jejich vysokou cenou je i jakási bezpečnostní přirážka. Místní je totiž chytají do sítí pod přísným dohledem příslušníků ozbrojených sil, a to nejen jihokorejských, ale také těch z komunistického severu. Pravdou je, že za nimi musí obyvatelé Jonpchjongu vyrážet do přesně vymezených zón. Přímo u sporné námořní hranice vzdálené necelé dva kilometry je nesmí lovit nikdo.

Právě tam jsou však údajně ti nejlepší a na severokorejské straně je prý bez omezení loví i Číňané, kteří tak Korejce připravují o tučné zisky. „Aby se krabům dařilo dobře, musí mít vhodné podmínky, jakými jsou kvalita vody, hloubka a písek na dně. Potom chutnají výborně,“ vypočítává Pak Sung-i.

Kranasi žlutopásí se suší a poté jakožto oblíbená pochoutka přikusují k vínu nebo pivu

Lidé v okolí Jonpchjongu chytají kraby odpradávna. A samozřejmě také ryby. Na ostrově proto najdete i malé muzeum věnované lovu mořských živočichů. Budova připomínající spíše buddhistický chrám stojí na jednom z kopců obklopujících městečko Jonpchjong-ri. Mimochodem je odtud nádherný výhled na skalnaté pobřeží s malými plážemi a o kousek dál i na samotné pobřeží Severní Koreje. Však se sem také chodí fotit i jihokorejští vojáci.

Uvnitř budovy nechybí starobylé fotografie i původní náčiní a v jedné z vitrín také visí několik svázaných kranasů žlutopásých, kteří se suší a poté jakožto oblíbená pochoutka přikusují k vínu nebo pivu. Co se ovšem popularity týče, modří krabi kumouuri to, a nejen na samotném Korejském poloostrově, vyhrávají na celé čáře.

„Vaříme je na páře, nakládáme nebo z nich děláme polévku. Existuje mnoho způsobů a receptů, ale na páře nebo nakládaní chutnají nejlépe,“ dostávám na závěr návod, jak kraby nejlépe připravit. Nyní už tedy nezbývá, než se do měkkého masa zakousnout.

<p><iframe width="610" height="350" frameborder="0" scrolling="no" marginheight="0" marginwidth="0" src="https://maps.google.cz/maps?q=37.664907,125.688629&amp;num=1&amp;sll=40.339852,127.510093&amp;sspn=0.071946,0.071946&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;source=embed&amp;t=h&amp;ll=39.078908,126.606445&amp;spn=5.968993,13.40332&amp;z=6&amp;iwloc=A&amp;output=embed">mapa</iframe><br /><small><a href="http://maps.google.cz/maps?q=37.664907,125.688629&amp;num=1&amp;sll=40.339852,127.510093&amp;sspn=0.071946,0.071946&amp;brcurrent=5,0,0&amp;ie=UTF8&amp;source=embed&amp;t=h&amp;ll=39.078908,126.606445&amp;spn=5.968993,13.40332&amp;z=6&amp;iwloc=A" style="color:#0000FF;text-align:left">Zvětšit mapu: poloha jihokorejského ostrova Jonpchjong</a></small></p>
autor: mir
Spustit audio