Koupit, nebo pronajmout? České firmy se učí hospodařit ekologicky, pronájem může začít hrát prim

19. listopad 2020
Podcast Budoucnost R

Umíte nakupovat ekologicky? Institut cirkulární ekonomiky nyní učí jak firmy, tak jednotlivce, jak by mělo vypadat takzvané cirkulární nakupování. „Vyplnily se nám sny, je jasně vidět, že si jak firmy, tak jednotlivci uvědomují, že to, jak nakupujeme, to, jak zadáváme zakázky, má obrovský význam,“ raduje se ředitelka institutu Soňa Jonášová.

Čtěte také

Nedávno začal první z kurzů Institutu cirkulární ekonomiky, a to na téma cirkulární zadávání. Kurz kombinuje znalosti cirkulární ekonomiky se způsobem, jak nakupovat. Přihlásilo se do něj 40 účastníků a další neustále přibývají. 

Na kurzu se, zjednodušeně řešeno, účastníci učí, jak nakupovat cirkulárně. Ať už pro firmu, nebo pro domácnost. „Nejrůznější principy, znalosti certifikací a metod, které nám pomohou odhadnout, co je ekologické, potřebují i jednotlivci. Je to také něco, v čem jednotlivci vidí příležitost pro svůj kariérní rozvoj.“

Účastníci kurzu z řad firem zase objevují nové způsoby, jak přistupovat k zakázkám. „Baví mě, když firmy zvažují, co nemusí vlastnit, ale co potřebují jako službu – třeba tiskárny. Všechny korporace automaticky nakupují elektroniku, přitom málokdo potřebuje vlastnit stovky kusů daného vybavení! Stačilo by, aby se tiskárny pronajaly. Je to levnější i komfortní,“ říká ředitelka Institutu cirkulární ekonomiky.

Čtěte také

Komplexní řešení a servis

Podobný přístup – tedy vybavení spíše pronajímat než nakupovat – je ale v českých firmách stále spíše ojedinělý. Důvod? Zástupci firem dodnes nevěří tomu, že princip pronájmu může fungovat.

„Dá se to demonstrovat na nábytku. Pronajatý nábytek v nás budí strach ho používat – co když se mu něco stane, co když urazíme roh? Dnes už jsou ale služby tak komplexní, že jsou perfektně pojištěné a člověk se nemusí vůbec obávat,“ popisuje Soňa Jonášová.

Jak tento koncept souvisí s cirkulárními kancelářemi nebo cirkulárním stavebnictvím? Poslechněte si celý podcast Budoucnost R.

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.