„Méně mít znamená více být,“ říká Soňa Jonášová, zakladatelka Institutu cirkulární ekonomiky

4. červen 2020
Rozhovor VR a MM

„Vždycky je jednodušší něco vyhodit a koupit si nové. Tak je to i ve vztazích. Rychle se rozejít a najít si někoho jiného. Ale v opravování věcí kolem nás je velké kouzlo. Všechny věci mají svou hodnotu, příběh i historii. Lidé si to čím dál více uvědomují. Jak z enviromentálních, tak i z finančních důvodů. Pronájem je ve výsledku často levnější,“ říká v Rozhovoru Martina Minhy zakladatelka Institutu cirkulární ekonomiky Soňa Jonášová.

Institut cirkulární ekonomiky slavil letos v květnu páté narozeniny. Za tu dobu vnímá jeho zakladatelka a ředitelka Soňa Jonášová v České republice velkou změnu k lepšímu ve vnímání a nastavení společnosti ve smyslu nakládání s věcmi a energiemi. Podle ní za to může jak dostatečná mediální osvěta, tak i cestování na místa, kde nejsou principy cirkulární ekonomiky dodržovány. „V zemích třetího světa je jasně vidět, jak naše tempo dopadá na jejich ekonomiku. Protože chceme mít všechno hygienicky čisté, místní lidé všude používají plasty. Ne proto, že by je sami potřebovali, ale protože to my Evropané vyžadujeme. Kvůli častému nedostatku informací si ale často neuvědomují následky, a tak třeba často topí neorganickým odpadem,“ vysvětluje na Radiu Wave Soňa Jonášová.

Cirkulární ekonomika je ve zjednodušeném slova smyslu model výroby, při které nevzniká odpad. Dodržujete její principy? Dozvíte se v rozhovoru.

Podle Soni bychom si měli více uvědomovat, že jsme součástí širšího systému, a měli bychom se snažit klidně malými kroky do principů cirkulární ekonomiky přispět. „Neznamená to žít asketicky a vymezovat se společnosti. Sama preferuji nic nemít a půjčovat si, ovšem někdy to nejde. Některé věci nám zkrátka dělají radost a chceme je mít. A to je úplně v pořádku. Je ale celá řada věcí, na které člověk časem narazí a zjistí, že je doma nepotřebuje.“

Proč je dnes pro Soňu Jonášovou skládkování v České republice největší problém? Proč se z celkového počtu vytříděného plastu reálně recykluje jen 35 %? Co je to greenwashing? V čem by České republice podle Soni Jonášové pomohlo zálohování PET lahví a plechovek? Z jaké evropské země si bere pozitivní příklady? Jakým způsobem se ona sama snaží šetřit planetu? Dozvíte se v Rozhovoru Martina Minhy.

Soňa Jonášová je absolventkou oboru zemědělské inženýrství na Mendelově univerzitě v Brně. Po zahraničním studiu a stážích v Holandsku a Španělsku založila v České republice v roce 2015 Institut cirkulární ekonomiky, z. ú., který stále jako ředitelka vede. Cílem Institutu je aktivní osvěta, prosazování a pomoc s implementací principů cirkulární ekonomiky na všech úrovních (od implementace evropského legislativního balíčku o cirkulární ekonomice až po praktické zavádění na úrovni firem, obcí a regionů).

autor: Martin Minha
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka