Koronavirus může na oblečení zůstat až tři dny, zjistili britští vědci. Jak se ho zbavit v pračce?

9. březen 2021

Až tři dny může koronavirus vydržet na oblečení a dál se z něho šířit. Zjistili to vědci z De Montfortovy univerzity v anglickém Leicesteru. Přišli také na to, že mezi jednotlivými typy tkanin je velký rozdíl. 

O studii, která zatím neprošla recenzním řízením, informovala univerzita na svém webu. Vědci při ní využili takzvaný „modelový koronavirus“ – studii totiž provedli na koronaviru označovaném jako OC43, který je novému typu koronaviru způsobujícímu současnou pandemii velmi podobný.

„Je dobrý model, patří pod stejnou podskupinu jako SARS-Cov-2,“ vysvětluje Jan Weber z Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd. Důvod pro použití tohoto typu viru namísto SARS-Cov-2 je prostý. Vědci ho mohou zkoumat v laboratořích s nižším biologickým zabezpečením.

Rozdíly mezi tkaninami

Vědci se během studie zaměřili především na látky, ze kterých je ušité oblečení pro zdravotníky v nemocnicích. Zjistili, že nejdéle – až tři dny – koronavirus zůstává na polyesteru, tedy syntetické tkanině. 

Oproti tomu třeba na bavlněném oblečení virus přežívá jen 24 hodin. Vůbec nejkratší dobu – pouze 6 hodin – se dokáže udržet na směsi bavlny a polyesteru. Nutno dodat, že zatím jde čistě o laboratorní data.

Jak správně prát?

Britští vědci zjišťovali i to, zda je možné se virů na oblečení (konkrétně na tom bavlněném) zbavit během praní. Při použití pracího prostředku podle nich stačí vyprat prádlo na 40 stupňů, abyste se koronaviru zbavili. Pokud byste ale prali bavlněné oblečení bez pracího prostředku, měla by být minimální teplota alespoň 67 stupňů Celsia.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související