Komisař Juve tu pátral po Fantomasovi. Dnes na Roquetaillade míří hlavně turisté

Už jste někdy slyšeli o francouzském zámku château de Roquetaillade? Asi odpovídáte, že ne. Když se podíváte na fotku, budete vědět. Právě tam se točil Fantomas. A jak se dozvěděl náš francouzský zpravodaj Jan Šmíd, pro vesnici to tenkrát byla velká událost.

Francie je země zámků a hradů. Některé mají úžasnou historii a uvnitř najdete opravdové skvosty, ale přesto o nich málokdo ví. A pak stačí třeba jediný film a hrad objeví celý svět. Pochybuji, že někdo z vás slyšel o château de Roquetaillade, ale když se podíváte na fotku, okamžitě si řeknete: To přece znám!

Samozřejmě, právě tady se točil Fantomas. Pro vesnici to tenkrát byla velká událost a srdce všech obyvatel si tenkrát nezískal Louis de Funès, ale Jean Marais.

Na natáčení byla i spousta lidí z vesnice. Někteří z nich také jako komparsisté. „Tenkrát to byla velká role Louis de Funèse, ale všechny tady nejvíce zaujal Jean Marais, který si prý při jednom seskoku málem zlomil nohu,“ vzpomíná Sebastien, majitel zámku, a dodává, že díky filmu má o turisty postaráno. Film je totiž znám na celém světě.

Čtěte také

Do Fantomasova pokoje vás nezavedou

„Už jsme tu měli hodně štábů ze zahraničí, i když k nám jezdí i Francouzi. Ti si překvapivě nespojují natáčení s naším zámkem. Ale protože film dávají alespoň jednou za rok v televizi, pár Francouzů se tu objeví,“ zmiňuje Sebastien.

Pokud sem přijedete a budete chtít vidět pokoj s oběšencem, budete mít smůlu. „Ne, neukazujeme tu pokoj Fantomase, tedy pokoj, ve kterém viděl inspektor Juve oběšence. Je až nahoře a tam turisté nesmí. Je to takový malý pokojík a snímek ukazuje hlavně to nádherné schodiště,“ vysvětluje průvodkyně Michelle.

Hlavním lákadlem zámku, jehož základy vznikly už ve 14. století, je interiér, který v 19. století zrestauroval Eugène Emmanuel Viollet-le-Duc. Tento muž výrazně pomohl několika katedrálám a také se zúčastnil konkurzu na stavbu pařížské Opery.

Čtěte také

Na opravy zámku si vydělává chovem krav i výrobou vína

Viollet-le-Duc měl spoustu prostoru na své nápady, navrhoval gobelíny, židle, zdobil nábytek a na už zmíněném schodišti zanechal spoustu symbolů. Majitel zámku Sebastien se snaží budovu postupně opravovat. Potřeboval by prý dva milióny, aby s ním hnul. Proto má několik vedlejšáků.

„Chováme krávy, a tak se o ně ráno starám. Odpoledne jdu na vinici, vyrábím vlastní víno. A v létě máme hodně turistů, zejména ze zahraničí. Můžou zajít i do kuchyně, kde jsou kamna, která navrhl Viollet-le-Duc. Byl vlastně prvním bytovým architektem ve Francii,“ zmiňuje.

„Chováme krávy, a tak se o ně ráno starám. Odpoledne jdu na vinici, vyrábím vlastní víno a v létě máme hodně turistů,“ přibližuje svůj život majitel zámku Sebastien

„Kuchyni běžně používáme a když pozdě snídám, tak jí procházejí davy turistů. Někteří mě dokonce požádají o croissant. Ale nevadí mi to. V klidu dosnídám a jdu si po svých,“ přibližuje Sebastien, který by mohl vyslat Fantomase i k nám. Před časem totiž jednal o spolupráci s Pernštejnem.

autor: jšm
Spustit audio