Kolínská voda, unikátní parfém s tóny bergamotu, bývala vyhlášená vůně pro muže i ženy

Když se řekne kolínská voda, asi se vám vybaví obří láhve, které najdete u každého holiče. Tenhle termín ale původně patřil jednomu jedinému parfému.

Naše rodina obchodovala s luxusním zbožím a už předtím se zaměřovala i na parfémy. Spolupracovala s destileriemi v italských horách, takže spojení se formovalo už déle,“ říká Johann Maria Farina, o osm generací mladší jmenovec vynálezce a stávající ředitel parfumerie.

Johann Maria Farina při svých cestách sbíral zkušenosti a pak začal destilovat sám. Počátkem 18. století stvořil aroma, které bylo přesně podle jeho představ, a začal ho tady vyrábět.“

Vůně si mezi evropskou šlechtou rychle našla příznivce. Namísto obvykle těžkých tónů totiž vsadila na svěžest. Nové bylo, že šlo o velmi čerstvé aroma s citrusovými tóny. Základem je bergamot, který se zrovna v té době objevil.“

Paradigma parfému

Farina v podstatě vytvořil úplně novou větev vůní. Svému úspěšnému produktu dal jméno Kolínská voda neboli Eau de Cologne. Teprve po jeho smrti, v závěru 18. století, začaly název využívat i jiné firmy. „Ale celé to začalo tady, v tomhle domě,“ zdůrazňuje jeho potomek.

S panem Farinou jsme v měšťanské budově hned vedle radnice Kolína nad Rýnem. Scházíme po schodech do sklepení, kde se parfém původně vyráběl a dnes je tam malé muzeum.

Jedna místnost je celá vyskládaná ampulkami, lahvemi a obřími demižony. Tohle je něco jako taková naše knihovna. Máme tu patnáct set různých přísad. Když tu máme výpravu, tak si může každou surovinu očichat,“ usmívá se ředitel parfumerie.

Svěžest a hořkost

A tohle je asi ideální čas zjistit, jak voní bergamot. Za ním ale musíme hlouběji do sklepa.

Bergamot je druh citrusu, kterému se daří hlavně v Kalábrii. Objevil se asi před třemi sty lety a je to buď kříženec hořkého pomeranče, nebo citronu. Ještě to není úplně jasné.“

Johann Maria Farina bere z dřevěného stolku papírový proužek, kterým začíná vytírat jednu ampulku: „Musíte vydržet. Leželo to teď tři měsíce netknuté – jste za tu dobu první návštěva. Tak – tady je bergamot.“

Z papírového proužku je cítit pronikavá vůně citrusu – první slovo, co mě napadá, je svěžest. Ano, ale na druhou stranu je to i trošku hořké. Zkrátka má to něco do sebe.

Výčet osobností, které Farinova kolínská voda oslovila, je opravdu nepřeberný. Svého času se jí voněly všechny evropské dvory, stejně jako Napoleon, Goethe nebo princezna Diana. 

autoři: Václav Jabůrek ,
Spustit audio

Související