Klimatická krize ohrožuje i maso na vašem talíři, varuje Pavel Maurer

9. listopad 2019
Glosa Pavla Maurera

Změny klimatu podle předpovědí významně ovlivní život na zemi i ve vodě. Varování před možnými následky klimatické krize podepsalo víc než 11 tisíc akademiků z celého světa. Vědci mimo jiné radí, abychom se připravili na nižší produkci, a tím pádem i na menší spotřebu masa.

„Pokud státy naší planety v nejbližší době radikálně nesníží emise skleníkových plynů, může to vést ke zhroucení ekosystémů a k tomu, že se Země stane částečně neobyvatelnou,“ stojí v oficiálním prohlášení, které podepsalo více než 11 tisíc akademiků ze 153 zemí světa včetně desítek odborníků z Akademie věd České republiky a několika našich univerzit.

Čtěte také

Varování přichází do médií před prosincovou konferencí OSN o změnách klimatu, které podle předpovědí dalekosáhle ovlivní podmořský, vodní a pozemský život, od planktonu po korály a ryby až k lesům. Klimatická krize je tady a prohlubuje se mnohem rychleji, než většina odborníků očekávala. Je vážnější, než jsme předpokládali, a ohrožuje osud lidstva.

Maso v ohrožení?

Jak tyto změny ovlivní to, co jíme a pijeme? Bude dostatek jídla? A pokud ano, jaké bude? Dokážu si představit, že v krizovém scénáři budu žít bez auta, bez televizních seriálů, bez lyžařských bot i bez nových kalhot. Ale bez jídla a pití to určitě moc dlouho nevydržím já, moje děti ani vnučka. A to mě hodně trápí.

Mezi všemi dobrými radami, jak je nutné omezit emise především oxidu uhličitého, je také doporučení vědců připravit se na snížení produkce masa. To znamená, že my, co si rádi dáváme gulášek a řízky, vepřovou pečeni a hovězí steaky, bychom se měli pomalu chystat na dobu, kdy už to nebude tak úplně běžné.

Nadbytek není samozřejmost

Mám maso rád, ale mám rád i dobře upravenou zeleninu. Řekl bych ale, že nemusíme mít maso na talíři každý den. Myslím na masovou krizi a bloumám s nákupním košíkem po supermarketu, kde se v chladících boxech válí hromady naporcovaných stehýnek, křidélek, telecích plátků a vepřových krkoviček.

Čtěte také

Myslím na to, že část našeho, řekněme civilizovaného, světa si vůbec nedokáže připustit, že tyhle boxy zejí prázdnotou a že maso bude k mání jen na přídělové lístky jako za války. Anebo bude tak neuvěřitelně předražené, že se stane pouze výsadou nejbohatších. Toho bych se opravdu nechtěl dožít.

Teď máme všeho dostatek a v obchodem to vypadá, že dokonce nadbytek. O to více bychom měli vnímat tu část světa, kde je to úplně naopak. Měli bychom se umět podělit, trochu uskromnit, a hlavně dělat rozhodnutí, která jsou dobrá pro celou naši krásnou planetu.

autoři: Pavel Maurer , and
Spustit audio

Související